vineri, 22 aprilie 2016

Pestera Sfantului Apostol Andrei-o alta manastire importanta a tarii noastre

Plecand de la Cernavoda spre sud in directia Ostrov pe drumul care serpuieste printre coline aproape de cursul Dunarii se ajunge dupa mai multe localitati cu specific pescaresc in comuna Ion Corvin.
Un indicator la iesirea din sat indruma pelerinii sa mearga mai departe pe un drum lateral pentru a ajunge dupa 3-4 kilometri la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei.
La capatul drumului ce trece prin padure se afla manastirea cu cele trei Biserici si corpul de chilii situate intr-un frumos cadru natural.
Primul loc care se viziteaza in manastire este pestera Sfantului Apostol Andrei o Biserica adevarata sapata in stanca amplasata la baza unui mic munte impadurit.
Pe peretii Bisericii din pestera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor si a lumanarilor.
In locul altarului se afla acun o icoana mare a Sfantului Apostol Andrei la care se inchina toti credinciosii care vin la pestera.
Despre cum a fost descoperita pestera nu se stiu prea multe deoarece Dobrogea a fost timp de 400 de ani pana la Razboiul de Independenta din anul 1877 sub stapanire otomana.
Ceea ce se stie sigur insa este urmatoarea intamplare petrecuta in anul 1918 an in care un mare avocat din Constanta pe nume Jean Dinu in timp ce era in calatorie prin aceasta zona 
in urma unui vis care s-a repetat a descoperit Pestera Sfantului Apostol Andrei deteriorata.
Pestera era inconjurata de padure copacii ajungeau pana aproape de intrarea in pestera intrarea era mult mai mica iar inauntru crescusera buruieni nu locuia nimeni acolo in pestera.
Dupa ce a curatat pestera a construit un mic corp de chilii.
Odata cu primele chilii s-au adunat si primii calugari.
Au construit mai apoi turla de deasupra pesterii care la anul 1936 dupa cum spun unele persoane avea 40 de metri si se vedea de la drumul mare.
Altii spun ca avea doar 18 metri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...