vineri, 1 aprilie 2016

Strehaia-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Strehaia este o manastire ortodoxa din judetul Mehedinti.
Aflata in centrul localitatii Strehaia pe drumul national ce leaga intre ele localitatile Strehaia si Drobeta Turnu Severin la o distanta de aproximativ 67 de kilometri de Craiova cinstita manastire Strehaia a fost zidita de domnitorul Matei Basarab in anul 1645 dupa cum reiese din pisania originala a Bisericii :
"Aceasta Sfanta Biserica cu voia si ajutorul lui Dumnezeu ziditu-s-au din temei cu pofta si cheltuiala prea luminatului si milostivului domn Io Matei Basarab Voievod a toata Tara Romaneasca impreuna cu doamna sa gospoda Ileana intru preainaltatul si de tot inchinatul nume al Preasfintei si de viata Facatoare Troite intru al XIII-lea an de domnie a lor veleatul Bastia Mira 7153 ispenia 1645."
Inca dintru inceput manastirea a fost inzestrata de domnitor cu mai multe sate si mosii.
Un hrisov emis in data de 6 martie 1653 marturiseste faptul ca Manastirea Strehaia detinea jumatate din vama targului Strehaia.
Printr-o serie de hrisoave domnesti emise in perioada 1808-1819 veniturile Manastirii erau daruite Orfelinatului din Bucuresti pentru cresterea si educarea copiilor saraci din toata tara.
In anul 1693 Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu repara Biserica cea mare a manastirii si ii adauga un pridvor.
De asemenea tot el aseaza usa de intrare in Biserica pastrata pana astazi.
In anul 1826 in urma unor reparatii majore in incinta manastirii Biserica este zugravita in fresca de Barbu Zugravul reparatiile au fost efectuate pe cheltuiala Staretului manastirii protosinghelul Axinte.
In urma reparatiilor s-a reparat zidul imprejmuitor acela fiind inaltat si mai mult iar   fantana din curte a fost acoperita cu un foisor.
In anul 1863 o data cu secularizarea averilor manastiresti cinstita Manastire Strehaia a fost desfiintata Biserica manastirii fiind folosita pe post de Biserica parohiala pana in anul 1958.
Abia intre anii 1962-1969 manastirea a fost renovata complet de catre Directia Monumentelor Istorice din Bucuresti.
Curtea si Biserica cea mare a manastirii Strehaia este imprejmuita cu un zid de caramida presata inalt de aproape cinci metri prevazut cu creneluri de aparare la fiecare doi metri.
Biserica cea mare  inchinata Sfintei Treimi este zidita din caramida in forma de nava zidurile acesteia sunt foarte groase iar singura turla este asezata pe pronaos.
Pridvorul deschis al Bisericii adaugat acesteia de Sfantul Martir Constantin Brancoveanu se sprijina pe zece coloane de zid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...