marți, 19 aprilie 2016

Dervent-o alta manastire importanta a tarii noastre

La aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria venind dinspre Ostrov pe un deal   de unde pot fi admirate apele sclipitoare ale Dunarii in vremuri ferite de inundatii se afla Manastirea Dervent.
Zidurile albe si acoperisurile rosii turlele argintii atrag atentia de la distanta.
Pe urmele Sfantului Apostol Andrei in Scythia Minor Dobrogea de astazi facem un nou popas de data aceasta la Manastirea Dervent unde ne intampina Parintele Gherman :
"Traditia acestei Sfinte manastiri ne spune ca pe malul drept al Dunarii in apropiere la o distanta de numai doi kilometri de Manastirea Dervent a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent nume care inseamna lagar sau garnizoana romana dar si vad de trecere sau trecatoare in limba turca.
Cetatea Dervent dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036 a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia Capidava si Sucidava.
Astazi in zona inca se pot vedea ruinele acelei vechi cetati romane.
Pe la sfarsitul secolului I dupa Hristos Sfantul Apostol Andrei Cel dintai chemat la Apostolie in misiunea sa crestina ajunge sa-L propovaduiasca pe Hristos in Scythia Minor adica in Dobrogea noastra de astazi care in acea vreme facea parte din Imperiul Roman.
Credinta crestina era interzisa in acele vremuri.
Sfantul Apostol Andrei ajunge sa propovaduiasca Evanghelia lui Hristos Mantuitorul nostru  si in Scythia Minor adica in Dobrogea noastra de astazi gasindu-si un adapost intr-o pestera aflata la 37 de kilometri de manastirea Dervent pe raza comunei Ion Corvin unde astazi este inchinata o manastire in cinstea si in amintirea Sfantului Apostol Andrei increstinatorul Romaniei.
Mai tarziu opera misionara a Sfantului Apostol Andrei va reveni unor ucenici ai Sfantului anume un preot si trei fecioare care vor veni in marea cetate Dervent la Dunare sa-l marturiseasca pe Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...