joi, 28 aprilie 2016

Valeni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Valeni se afla pe Valea Topologului la numai doi kilometri de satul Valeni din comuna Salatrucu si la douazeci de kilometri de orasul Curtea de Arges in judetul Arges.
Localitatea Valeni este mentionata pentru prima data intr-un document din anul 1536 cand Radu Voievod ii da o porunca logofatului Parvu.
Prima Biserica din Valeni inchinata Sfintei Treimi a fost construita din lemn intre anii 1691-1692 de catre calugarul Zaharia din neamul boieresc Gradisteanu ajuns mai apoi Schimonah cu numele Zosima.
Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea cand a avut loc razboiul ruso-turc in Manastirea Valeni a slujit o obste monahala de calugari.
Imediat dupa razboi Preasfintitul Iosif I Episcopul Argesului muta obstea calugarilor in manastirea Robaia iar in Valeni aduna maicile din schiturile desfiintate.
Pe locul vechii Biserici intre anii 1883-1884 Preasfintitul Ghenadie al II-lea Episcopul Argesului cu ajutorul Staretei Fevronia Petrescu construieste o Biserica din zid.
Tot acum este infiintat si un atelier de tesatorie marit ulterior de Episcopii Nichita si Grigorie ai Argesului.
Biserica Bolnita a fost zidita in anul 1887 de catre Schimonahul Iosif Cotmeneanul si este inchinata Invierii lui Lazar.
Biserica manastirii se va darama in data de 8 aprilie 1941 din cauza avariilor suferite de pe 
urma cutremurului din noiembrie 1940.
Turla s-a prabusit si in cadere a daramat si zidurile adiacente.
Dupa curatarea locului s-a pus piatra de temelie a actualei Biserici inchinata Adormirii Maicii Domnului.
Actuala Biserica a fost construita intre anii 1948-1955 prin stradania Episcopului Iosif Gafton a Staretei Anatolia Manu si a obstii monahale.
Fiind o ctitorie monahala Biserica este mai putin elaborata decat una voievodala.
Are un pridvor larg sprijinit pe coloane si o singura turla.
Dupa ce a fost zugravita in fresca si dotata cu toate cele necesare cultului in anul 1955 Biserica a fost sfintita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Iustinian.
George Topîrceanu s-a nascut in data de 20 martie 1886 în Azilul "Elena Doamna" din București unde mama lui lucra ca țesåtoare de covoare.
Aceasta indeletnicire este adusa și în satul parinților săi de lângå Mănăstirea Vãleni.
Apoi maicile din manastire vor amenaja și ele un atelier de țesatorie .
Tatãl scriitorului era cojocar iar mama sa a lucrat în atelierul mãnãstirii.
Mãnãstirea Vãleni a fost redeschisã oficial în anul 1990 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
În anul 2002 s-au început lucrarile de renovare la acoperișul și la pereții exteriori ai Bisericii apoi s-a restaurat cladirea veche a stăreției s-a înființat un atelier de croitorie și s-a reamenajat vechiul atelier de țesut covoare.
In primavara anului 2010 s-a început refacerea picturii interioare de catre pictorul Mocanu Gheorghe impreuna cu Gheorghe Zamfir și Preda Florin.
De asemenea s-au montat vitralii și s-a refăcut acoperișul Biserica fiind acoperita cu tablă de cupru.
Astãzi intrând în curtea mãnãstirii în partea stângă se aflã casa în care a locuit George Topîrceanu împreunã cu pãrinții sãi iar puțin mai sus se afla chiliile modeste ale monahiilor.
În atelierele de țesãtorie se mai pãstreazã încã rãzboaiele de țesut covoare oltenești și țesãturi de bumbac.
Astãzi maicile din Schitul Valeni lucreazã veșminte preotești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...