duminică, 17 aprilie 2016

Lacuri-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Lacuri se afla in localitatea Deleni in judetul Iasi .
Locasul monahal este cunoscut in zona sub denumirea de "Sihastria din Codrul Delenilor " sau "Sfantul Nicolae din Lacuri ".
Biserica manastirii este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae si Sfintilor Apostoli Petru si Pavel .
In manastire se nevoieste spre mantuire o obste de calugari .
"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare .
Parinte Nicolae tu ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant Tie :Bucura-te Sfinte Ierarhe Nicolae mare facator de minuni !"
Schitul Lacuri inchinat Sfantului Nicolae a fost construit inainte de anul 1724 de mare vistiernic Iordache Cantacuzino fiul Mariei Cantacuzino si al logofatului Constantin Ghica .
Prima atestare documentara dateaza din data de 29 iunie 1724.
Schitul a functionat pana in anul 1872 cand ultimul calugar a fost trimis la Manastirea Cosula din judetul Botosani iar cladirile acestuia au ramas pustii .
O parte din obiectele schitului au fost date Bisericii Parohiale din Deleni .
Dupa moartea lui Grigore-Ghica Deleni intreaga sa avere a trecut sub sechestrul judiciar administrat de Tribunalul Botosani .
Timp de saizeci de ani schitul nu a functionat din cauza disputelor testamentare intre urmasii familiei Ghica si clarificarea drepturilor Mitropoliei Moldovei .
In anul 1940 mai multi credinciosi in frunte cu Gheorghe Loghin consilier al Parohiei Deleni au incercat sa redeschida vechiul schit .
Aprobarea din partea Mitropoliei Moldovei si Sucevei a fost obtinuta cu conditia ca Tribunalul Botosani sa scoata Schitul Lacuri din inventarul succesiunii defunctului Grigore-Ghica Deleni.
Pentru reparatii s-au strans fonduri de la credinciosi cu ajutorul parintelui Nicodim Enescu .
Vazand dorinta credinciosilor pentru refacerea Schitului Lacuri mostenitorul familiei Ghica anume Teodor Ghica a declarat ca renunta la manastire in favoarea reorganizarii schitului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...