miercuri, 27 aprilie 2016

Popanzalesti-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Popanzalesti ctitorita de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica se afla in satul Popanzalesti din comuna Dragotesti judetul Dolj.
Mai exact manastirea se afla pe drumul ce leaga intre ele orasele Craiova si Slatina in dreptul satului Pielesti la o distanta de treizeci de kilometri de Craiova.
Biserica manastirii are trei hramuri :Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (11 aprilie) Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie) si Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie).
Prima Biserica din actuala manastire a fost construita de catre logofatul Ioan Hamza Popanzalescu descendent al Banilor Craiovesti inainte de anul 1678.
Prima Biserica a fost construita din lemn.
In anul amintit ctitorul a intocmit un document prin care Biserica sa a devenit metoc al Episcopiei Ramnicului (Noul Severin).
Aceasta este prima marturie documentara care aminteste Biserica veche din Popanzalesti.
Hamza a inzestrat manastirea cu toate cele necesare cultului si obstii monahale precum si cu satul Popanzalesti.
La vremea randuita de Dumnezeu ctitorul a imbracat haina monahala primind numele Ioan si a trait in obstea de monahi pana la trecerea lui la cele vesnice.
Vatra satului Popanzalesti va ramane a manastirii si in vremea Sfantului Constantin Brancoveanu care in anul 1695 intareste din nou hotararea ctitorului.
In anul 1799 Arhimandritul Metodie recladeste manastirea din temelie tot din lemn pe locul vechii Biserici si o inchina Sfintilor Grigorie Decapolitul si Grigorie Milostivul.
In anul 1852 cei doi Sfinti ocrotitori ai manastirii au fost zugraviti in aceeasi icoana la cererea Sfantului Calinic de la Cernica Episcop deja in acea vreme de catre zugravii Constantin si Florea din Manastirea Frasinei.
In anul 1834 manastirea era locuita de o obste de maici si avea o situatie materiala deosebita.
Dupa cutremurul din anul 1838 in vremea domnitorului Barbu Stirbei manastirea este supusa unor lucrari de restaurare si consolidare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...