duminică, 10 aprilie 2016

Berzunti -o alta manastire importanta a tarii noastre

Comuna Berzunti se afla in centrul Moldovei si al judetului Bacau cuprinsa intre vaile Trotusului si a Tazlaului avand ca vecini :la nord comunele Poduri si Beresti-Tazlau comuna Barsanesti la sud comunele Livezi si Sanduleni la est si comuna Dofteana la vest .
Pe cuprinsul comunei Berzunti au fost construite locasuri de cult dupa cum urmeaza :"Biserica Adormirea Maicii Domnului " atestata documentar in anul 1562      "Biserica   Sfintilor Voievozi " din satul Moreni si "Manastirea Sfantul Sava " din satul Buda .
Vechimea acestei manastiri nu este atat de departata de timpurile noastre in comparatie cu alte chinovii de pe pamantul romanesc.
Din anul 1809 se gaseste o carte de invoiala facuta intre razesii satelor Podu si Cernu si ieromonahul Varnava de a face un schit in pustia de la capul Brazilor Gemeni la Runcul Mare ce se mai numeste si Muntele Savului .
Schitul si-a desfasurat activitatea intre anii 1809 si 1828 cand a fost nevoit sa coboare la poalele muntelui in satul Buda datorita talharilor care-l jefuiau .
Proprietatea schitului a fost intarita in anul 1828 de domnitorul Ioan-Sturdza Voievod punand in stapanirea Schitului Savu pamanturile dintre hotarele Cernului Mazanestilor si Bucsestilor .
Copia acelui act de catre Judecatoria de Roman cu Numarul 1753 din 5 iunie 1833.
Primul Staret pe care l-a avut chinovia de la poalele muntelui a fost ieromonahul Varlaam dar cel care a fost fondatorul noului locas de inchinare a fost ieroschimonahul Vasile al carui mormant se afla in naosul Bisericii actuale .
Pe piatra mormantului este scrisa cu litere chirilice urmatoarea inscriptie :"Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu Vasile Ieroschimonahul ctitorul care a facut schitul acesta ".
Vrednic de pomenire este si ieromonahul Varnava primul ctitor al chinoviei de pe Muntele Savului dar si ieroschimonahul Vasile care a lasat locasul de rugaciune .
Documentele retin numele celor investiti de Episcopia Romanului si Husilor dupa cum   urmeaza :ieromonahul Varnava intre anii 1809-1828 perioada in care schitul a fost in varful muntelui numit Muntele Savului .
Ieroschimonahul Vasile intre anii 1828-1835 ctitorul manastirii de la poalele muntelui care se pastreaza pana astazi cu numele de Manastirea Sfantul Sava   Stareta Amfilohia in perioada 1835-1883 perioada in care schitul a fost chinovie de calugarite .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...