luni, 18 aprilie 2016

Calui-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Calui se afla pe malul Oltetului in apropiere de Craiova nu departe de comuna Oboga comuna renumita pentru ceramica ei populara.
Dupa traditie in acest loc in care a fost intemeiata manastirea se spune ca Balan calul lui Mihai Viteazu a lovit cu copita in pamant si a tasnit apa.
Asezamantul monahal inconjurat de un puternic zid de caramida caramida adusa de pe malul Oltetului si carata din mana in mana pe o distanta de un kilometru a fost intemeiata intre anii 1516-1521 in timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521) de catre banul Vlad si fratii sai Dumitru si Balica.
Primii ctitori ridicand edificiul pana la nivelul temeliilor nu l-au putut probabil termina datorita instabilitatii politice care a urmat domniei lui Neagoe Basarab.
Manastirea Calui cu hramul Sfantul Nicolae a fost refacuta de catre boierii Craiovesti .
Restaurarea si infrumusetarea ei au fost facute de catre fratii Buzesti in perioada 20 aprilie-8 iunie 1588 atunci cand au fost infiintate si corpurile de chilii dupa cum   precizeaza pisania sapata in piatra cu majuscule frumos executate asezata deasupra usii de la intrarea in Biserica .
Ulterior monumentului i s-a adaugat un exonartex marginit de arcade laterale.
Biserica Sfantul Nicolae de dimensiuni mici -15 metri lungime si 6 metri latime -este un monument reprezentativ al arhitecturii muntenesti din secolul al XVI-lea care se impune prin proportiile grandioase ale turlei si prin bogata decoratie a fatadelor.
Fatadele Bisericii au un parament de caramida si tencuiala cu un puternic brau median avand registrul median impartit in panouri dreptunghiulare iar cel superior cu arcaturi duble.
Interiorul pastreaza un ansamblu de picturi murale realizate de mesterul zugrav Mina intre anii 1593-1594 care ii infatiseaza pe fratii Radu Preda si Stroe Buzescu precum si un tablou cu Mihai Viteazu si Petru Cercel.
Pictura va fi spalata in anul 1908.
In 1608 Preda Buzescu mare ban al Craiovei a fost inmormantat in pronaosul Bisericii iar in  anul 1610 cel mai batran dintre frati Radu Buzescu va fi ingropat in noua incapere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...