luni, 4 aprilie 2016

Stavnic-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitu Stavnic comuna Voinesti judetul Iasi.
Manastirea este situata pe soseaua Iasi-Tibanesti-Negresti la o distanta de aproximativ 22 de kilometri sud-vest de Iasi urmand unei ramificatii pe partea dreapta pe un drum de piatra de 750 de metri.
Asezamantul este construit pe deal la 100 de metri nord de sat.
Este inconjurat de padure la 300 de metri in nord si in est.
Desi in acele locuri a existat viata monahala inca din vremea lui Petru Rares schitul este cunoscut abia din secolul al XVIII-lea  cand a fost intemeiat de medelnicerul Constantin Cacoranu care ulterior s-a si calugarit acolo luand numele Calistru.
Schitul este citat in tinutul Carligaturii in anul 1772 apoi de catre generalul maior rus de origine germana Frederick William von Bawr care a servit armata rusa in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774 in lucrarea sa "Carte de la Moldavie pour servir a l'Histoire militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs" publicata la Amsterdam in anul 1783.
De asemenea in anul 1820 este mentionat intr-o alta lucrare ca fiind "Schitul lui Atanasie " in 1820.
"Schitisoru nostru" dupa o consemnare pe o carte din 1736 a fost gasit parasit si in ruina in deceniul al IV-lea din secolul al XX-lea in 1933 mai precis de catre inginerul constructor si istoricul de arta veche Gheorghe Bals (1868-1934).
La inceput schitul a functionat ca metoc al manastirii Sfantul Spiridon din Iasi avand hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".
A functionat ca Schit de Calugari pana la Al Doilea Razboi Mondial cand a fost distrus de bombardamente ramanand numai zidurile Bisericii.
In anul 1992 Inalt Prea Sfintitul mitropolit Daniel Ciobotea a reinfiintat Schitul cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" -21 noiembrie-avand ca obste de calugari care sa reinvie viata monahala in acea localitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...