marți, 12 aprilie 2016

Sacuieni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Biserica Nasterea Domnului este o biserica ortodoxa din Sacuieni comuna Gura Ocnitei.
Aceasta comuna unitate administrativa a judetului Dambovita se afla situata in estul judetului pe soseaua judeteana ce se ramifica spre est de Drumul National 72 care face legatura intre orasele Targoviste si Moreni la o distanta de 12 kilometri de municipiul Targoviste.
Numele locului -Gura Ocnitei-isi are originea in cuvantul "ocna" care inseamna "cariera de sare " aici in sensul de loc unde se exploata sarea dar si petrolul din cele mai vechi timpuri.
Satele comunei sunt pomenite in documentele istorice dupa cum urmeaza : Gura Ocnitei la anul 1724  satul Adanca la anul 1790 satul Sacuieni-Sacueni la anul 1573 cu toate ca la anul 1549 este mentionat in documente facand comert cu Brasovul.
In comuna exista o serie de vestigii istorice precum asezarile dacice identificate tezaure monetare descoperite si recuperate de muzee.
In anul 1810 la Adanca exista o Biserica veche de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului datata din secolele XVII-XVIII precum si o cruce de la anul 1650.
Cat priveste localitatea Sacuieni se poate spune ca aceasta pastreaza o veche Biserica :o Biserica veche de zid cu hramul Nasterea Domnului Hristos.
Aceasta ctitorita de Neagoe Sacuianu mare postelnic a fost zidita in anul 1654 .
Din ansamblul monahal de la Sacuieni nu ni s-a mai pastrat decat Biserica.
Acest lacas de cult a fost ridicat de marele postelnic Neagoe Sacuianu fost mare dregator in scaunul domnesc de la Targoviste intre anii 1654-1657.
Neagoe alaturi de ceilalti ctitori sunt pictati in fresca pe peretele vestic al Bisericii.
In clipa zidirii Bisericii aceasta a avut doar o singura turla si aceea de zid care s-a daramat in anul 1721 ca urmare a unui cutremur.
Bisericii i s-a refacut atunci turla de asta data din lemn iar in anul 1876 aceasta a fost tencuita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...