luni, 25 aprilie 2016

Pojorata Corlateni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Pojorata se afla in localitatea Pojorata din judetul Suceava.
Din localitatea Campulung Moldovenesc se merge spre Vatra Dornei iar in localitatea Pojorata se merge spre Vatra Dornei si se merge pana la manastire.
Este o manastire cu obste de monahi.
Vechea Biserica este inchinata Sfantului Ioan Iacob de la Neamt (5 august) iar noua Biserica este inchinata Sfintei Treimi (a doua zi dupa Rusalii).
In Biserica manastirii se afla particele din cinstitele Moaste ale urmatorilor Sfinti :Sfantul Ioan Iacob de la Neamt Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul Sfintii Mucenici Prov Tarah si Andronic Sfantul Mare Mucenic Procopie si Sfintii Mucenici ucisi in pustiul Hozeva.
In Biserica se afla si o icoana facatoare de minuni cu Sfanta Ana mama Maicii Domnului.
Pojorata este o localitate aflata la poalele Masivului Giumalau (1857 m) in vaile raurilor 
Moldova si Putna.
Pentru ca nu mai stia nimic despre fiul sau plecat pe front Constantin Corlateanu un localnic din Pojorata a hotarat sa posteasca vreme de patruzeci de zile pentru a afla macar o veste despre acesta.
In locul in care se afla astazi manastirea Pojorata in anul 1917 tatal a auzit de la un inger al Domnului ca baiatul sau Stefan traieste.
Inceputul asezarii monahale din Pojorata putem spune ca a avut loc in anul 1925 cand credinciosul Constantin Corlateanu a ridicat pe culmea Obcina Floreasca o cruce de fier asezata intr-un postament de beton.
Stefan Corlateanu se va intoarce acasa si dupa o vreme va fi ales drept primar al localitatii Pojorata.
In anul 1934 familia Corlateanu impreuna cu alti cativa credinciosi din localitate au construit in poiana cu pricina un schit modest.
Biserica acestuia va fi sfintita de catre mitropolitul Nectarie din Cernauti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...