sâmbătă, 2 aprilie 2016

Solca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Solca este o statiune balneo-climaterica situata in inima Bucovinei in judetul Suceava la o altitudine medie de 522 de metri .
Localitatea Solca atestata documentar inca din anul 1418 se afla la o distanta de aproximativ 23 de kilometri de Radauti .
Localitatea se mai afla si la 32 de kilometri de orasul Gura Humorului 48 de kilometri de resedinta judetului Suceava si 464 de kilometri de Bucuresti .
Asezarile Marginea si Arbore la nord Cacica la sud Botosana si Cajvana la est si Manastirea Humorului si Manastirea Sucevita la vest sunt vecinele orasului Solca.
Orasul-statiune beneficiaza de un climat de adapost foarte potrivit pentru convalescenti si anemici ca si pentru cei ce sufera de bronsita si de catar pulmonar .
Proprietatile terapeutice deosebite sunt determinate de densitatea mare a stratului de ozon atmosferic .
Sub acest aspect Solca detine primul loc in Romania si pozitia secunda in Europa .
Manastirea Solca este un monument istoric si de arhitectura religioasa .
Manastirea a fost construita de domnitorul Stefan Tomsa al II-lea intre anii 1612-1622   lucrarile de constructie au inceput la sfarsitul anului 1612 si au fost finalizate in anul 1622 in a doua sa domnie .
In anul 1775 localitatea Solca impreuna cu Bucovina de Nord intra sub stapanire austriaca (pana in anul 1918) si odata cu aceasta incep sa se stabileasca aici multe familii de germani polonezi evrei etc .
La zece ani de la ocupatia habsburgica a Bucovinei in anul 1785 manastirea a fost desfiintata temporar de austrieci fiind transformata in Biserica de sat .
"Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel" este situata la poalele Obcinei Mari .
Biserica are puternice fortificatii cu contraforturi masive ziduri groase de aproape doi metri.
In anul 1902 forma initiala a suferit modificari dupa restaurarea arhitectului austriac Karl Romstofer .
Monumentul urmeaza liniile Dragomirnei cu care este contemporana dar poarta si elemente noi de arhitectura care vor deveni caracteristice veacului al XVII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...