duminică, 3 aprilie 2016

Mislea-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Mislea este asezata pe firul raului Mislea la confluenta cu raul Telega intre localitatile Campina si Ploiesti .
Localitatea Mislea se afla asezata la confluenta raurilor Mislea Seaca Mislea si Telega ea apartinand comunei Scorteni .
Localitatea prahoveana Mislea a cunoscut perioade de inflorire odata cu intarirea asezamantului monahal cu dezvoltarea agriculturii si a mestesugurilor mai tarziu odata cu exploatarea petrolului iar mai tarziu prin productie si servicii .
Manastirea Mislea a fost intemeiata intre anii 1536-1537 de catre domnitorul Tarii Romanesti dreptcredinciosul pe locul unei sihastrii vechi din secolul al XV-lea .
Tot el este cel care a ctitorit si Manastirea Valea in anul 1512.
Se crede ca Radu Paisie a fost fiul natural al lui Radu cel Mare .
Radu Paisie este domn al Tarii Romanesti intre anii 1535-1545 dar fiind mazilit din motive necunoscute de catre turci este surghiunit in Egipt unde va si muri .
Dupa mazilirea lui Radu Paisie inlocuitorul sau Mircea Ciobanu pustieste ctitoria inaintasului sau astfel ca Manastirea Mislea isi intrerupe existenta pana la urcarea pe tron a lui Petru Voda Cercel care inzestreaza manastirea si ii acorda noi scutiri de dari si vami .
Printre ctitorii care au refacut inzestrat si ingrijit asezamantul de-a lungul anilor se afla si Mihai Viteazu .
Manastirea Mislea a fost construita potrivit canoanelor monahale si arhitecturale din   Muntenia.
Asezamantul monahal de acolo are forma patrulatera fiind fortificat cu ziduri inalte sprijinite pe contraforturi puternice .
De jur imprejur se inalta turnul de aparare turnul clopotnita la intrare si corpurile de chilii zidite pe pivnite domnesti boltite.
De-a lungul vremii Biserica centrala zidita in forma de cruce a fost afectata de numeroasele refaceri.
Manastirea de la Mislea incepe sa isi piarda din bunastare in vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza care hotaraste secularizarea averilor manastiresti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...