sâmbătă, 30 aprilie 2016

Hotarani-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Hotarani este una dintre vechile manastiri ortodoxe ale Olteniei .
Aflata pe drumul judetean 64 care leaga intre ele localitatile Slatina si Caracal in satul Hotarani din comuna Farcasele la mica distanta de localitatea Dobrosloveni aceasta manastire a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVI-lea de catre un mare dregator al Tarii Romanesti vornicul Mitrea .
"Pe capeteniile ingerilor Treimii pe Mihail si Gavriil sa-i laudam noi toti iubitorii de praznic care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim unuia graind :"Bucura-te slujitorule al Legii !" iar altuia zicand :"Bucura-te ingere al darului !".
Manastirea Hotarani a fost construita in anul 1588  pe ruinele unui sat roman aflat in suburbia orasului Romula de catre "jupan Mitrea vornicul " si sotia sa "Neaga ".
Ansamblul monahal din Hotarani de dimensiuni modeste era adapostit de padurea Resca.
Vornicul Mitrea ctitorul manastirii a fost una dintre personalitatile politice marcante din a doua jumatate a secolului al XVI-lea el fiind mentionat documentar intre dregatorii domnesti intre anii 1569 si 1585.
In anul 1612 asezamantul monahal din Hotarani a fost jefuit de turci .
In jurul anului 1708 acesta a fost refacut si repictat de catre "jupan Matei Falcoianu "  si "Gheorghe vornicul ".
In partea de vest noii ctitori au construit un puternic turn-clopotnita cu trei etaje foarte asemanator cu cel de la Manastirea Strehaia .
Acesta avea si un rol strategic din el putandu-se supraveghea usor Valea Oltului.
In anul 1718 insa manastirea a fost iarasi jefuita de turci si tatari .
In anul 1750 asezamantul monahal a fost reparat si inchinat Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte Athos .
Este singura manastire din Tara Romaneasca atribuita acestui asezamant monahal athonit.
Biserica inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este construita in forma de nava dreptunghiulara avand absida Altarului decrosata .
Pridvorul era deschis acoperisul acestuia si bolta transversala sprijinindu-se pe o serie de coloane din caramida .
In anul 1801 Biserica din Hotarani a fost distrusa de un incendiu .
Ea  a fost reparata in anul 1812 cand i s-a adaugat si proscomidiarul.
Tot acum probabil i-a fost adaugat si frontonul in stil neoclasic .
Se crede ca tot acum i-a fost inlaturata turla centrala .
In anul 1863 fiind scoasa de sub "inchinarea straina" Manastirea Hotarani a fost transformata in Biserica parohiala iar averea acesteia secularizata.
Parohia numita "Hotarani " avea 258 de familii si se ingrijea si de Biserica Sfantul Nicolae din satul vecin Ghimpati construita din zid intre anii 1888-1890.
Manastirea Hotarani atat Biserica cat si turnul-clopotnita necesita importante si urgente lucrari de restaurare ea fiind inchisa credinciosilor si imprejmuita cu un simplu gard de protectie .
Initial Biserica manastirii a fost inconjurata de un zid puternic din caramida vizibil inca si astazi pe anumite portiuni .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...