joi, 31 martie 2016

Manastirea Libertatea-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Sfanta Treime cunoscuta si sub numele de manastirea Libertatea este o manastire ortodoxa cu obste de maici din judetul Calarasi.
Asezata la o distanta de numai 4 kilometri inspre nord de localitatea Coslogeni comuna Dichiseni sat aflat pe DN 3 B care leaga orasul Calarasi (14 kilometri) de orasul Fetesti (30 de kilometri) nu departe de malul bratului Borcea.
Numele manastirii-Libertatea -este luat dupa denumirea fostului sat Libertatea sat   alcatuit din deportati care ulterior au fost stramutati in localitatile invecinate :Coslogeni Rosetti Modelu si Calarasi.
Biserica din satul Libertatea a fost zidita intre anii 1936-1942 prin osteneala lui Nicolae Brebeanu fiind sfintita la data de 26 octombrie 1942 de catre Preasfintitul Cosma Petrovici Episcopul Dunarii de Jos.
Biserica functioneaza ca filie a Parohiei Coslogeni pana in anul 1976 cand din ordinul reprezentantilor regimului comunist locuitorii satului au fost stramutati iar Biserica a fost lasata in paragina devenind adapost pentru animale.
Manastirea Sfanta Treime -Libertatea a fost infiintata in anul 2000.
La data de 1 iulie 2000 Episcopul a dat binecuvantarea pentru infiintarea unei manastiri de maici cu hramul Sfanta Treime.
In luna aprilie a anului 2001 maicile adunate acolo incep repararea Bisericii celei vechi aflate la acea data in ruina.
Lucrarile au fost puternic sustinute si de Maica Stareta Marina Necsulescu.
In anul 2003 Biserica a fost pictata in fresca sfintirea acesteia fiind savarsita de Prea Sfintitul Damaschin Coravu al Sloboziei si Calarasilor.
In anul 2004 s-a terminat de zidit si corpul de chilii multumita inginerului Petre Marian Milut.
Actuala Stareta a manastirii Maica Daria poarta de grija unei obsti de 13 maici.
Stareta a venit acolo din manastirea Miclauseni judetul Iasi fiind de origine din tinutul Baraganului.
Hramul Bisericii manastirii este cel al vechii Biserici anume Sfintii Imparati Constantin si Elena.
Manastirea Libertatea nu are inca facilitati de cazare dar poate oferi o masa calda tuturor credinciosilor si pelerinilor.
In Biserica sunt pastrate mai multe Sfinte Moaste :Particele de la Sfintii 14 000 de prunci ucisi la Ierusalim din porunca lui Irod de la Sfintii Parinti ucisi de Persi in anul 650 si de la Sfintii Inochentie si Focsa din Odessa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...