luni, 14 martie 2016

Fagetel-o alta manastire importanta a tarii noastre

In aceste locuri credinta o ia la vale asemeni izvoarelor.
Pornesc din munte se aduna pe vaile moi se strang intr-un suvoi se lasa purtate la vale.
Credinta acolo este literalmente agatata de acei munti frigurosi este amestecata cu mirosul de cetina este purtata in mitoasele ciobanilor este trecuta muntii de o parte si de alta in carele greoaie ale taranilor.
"Trafic" cu Duhul Sfant asa se poate intitula miscarea de transhumanta duhovniceasca a calugarilor ortodocsi din estul Ardealului.
Ei duc credinta personal la acei oameni izolati-fie de asprimea peisajului fie de neprielnica vecinatate cu anumiti secui.
Si lumea ii cauta pe acei monahi.
Le place mesajul purtat pe sub dulama tainic ca in vremurile in care Biserica era mai putin o institutie si mai mult o stare de spirit.
Manastirea Fagetel este si ea o stare de spirit.
Infiintata in 1995 are un hram foarte potrivit cinului calugaresc :"Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" la 29 august.
Si asta din doua motive :atat ca Inaintemergatorul este prototipul calugarului prin asceza si "certarea " lumii pe care o aduce lumii cat si prin pilda acelei executii ca urmare directa a pacatului a desfraului.
Istoria asezamantului este una cu traditie.
Pe o veche vatra monahala la 1903 se ridica mica Bisericuta care dainuie si astazi initial sub forma unui paraclis familial.
In anul 1937 vaduva Rozalia (pomenita zilnic la slujbe) doneaza Arhiepiscopiei Sibiului asezamantul.
Tot atunci poposeste acolo parintele Dionisie Sova moldovean calugarit in lavra Bogdanei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...