sâmbătă, 12 martie 2016

Lupsa -o alta manastire importanta a tarii noastre

Situata pe soseaua Abrud-Campeni-Turda Manastirea Lupsa este una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului .
Fiind intemeiata de calugarii ce sihastreau in Tara Motilor a avut de la inceput un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere .
Calugarii duceau viata isihasta si tineau stransa legatura cu Manastirea Peri din nordul Maramuresului si cu manastirile din Moldova de unde aduceau carti de slujba .
Actuala Biserica de lemn a Sihastriei Lupsa din anul 1421.
Ctitor este cunoscut boierul Stanislav din familia cneazului Candea de Lupsa .
Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea manastirea avea doar cativa calugari in frunte cu egumenul Procopie.
Viata monahala sustinuta de calugari a durat pana in 1820 cand din cauza presiunilor antiortodoxe a fost desfiintata iar calugarii au fost alungati de autoritatile habsburgice .
Biserica a fost folosita de greco-catolici pana in 1948 cand a revenit la Biserica Ortodoxa.
Din 1948 pana in 1992 a fost locas de cult si a apartinut de parohia ortodoxa.
In 1992 la solicitarea credinciosilor Episcopul Andrei al Alba Iuliei a reinfiintat asezamantul manastiresc cu obste de calugari .
Biserica manastirii cu hramul "Sfantul Mare Ierarh Nicolae " construita din lemn de stejar este considerata cea mai veche Biserica de lemn din Transilvania .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...