sâmbătă, 19 martie 2016

Cormaia -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cormaia este situata in localitatea omonima pe versantul sudic al Muntilor Rodnei intr-un cadru natural deosebit de pitoresc la o distanta de 8 kilometri de orasul-statiune Sangeorz-Bai .
Din punct de vedere administrativ acel asezamant monahal apartine de Mitropolia Clujului Albei Crisanei si Maramuresului .
Hramurile Manastirii Cormaia sunt "Buna Vestire " (25 martie ) si "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul "(29 august ).
Sfantul locas cu hramul "Buna Vestire " a fost zidit in jurul anului 1636 pe Valea Plesii (unde exista o manastire de calugari ) prin daniile credinciosilor din bazinul superior al Vaii Rodnei .
Documentele de arhiva si o inscriptie aflata deasupra usilor imparatesti consemneaza tarnosirea actualului locas de cult ca manastire in Valea Marului intre 1749-1751.
Din ancheta magistratului Bistritei din anul 1752 aflam ca manastirea au ridicat-o Popa Constantin zis "Tanau " impreuna cu un fost episcop de Radauti Vladica Mihail care este ctitorul Bisericii .
Actuala constructie inlocuia astfel locasul de cult mai vechi .
Tot acum Biserica a fost inzestrata cu un iconostas executat si pictat de Tudor Zugravu mester iconar din prima jumatate a secolului al XVIII-lea .
Locasul de cult a fost sfintit de Episcopul Mihail de Radauti care a mai sfintit si alte Biserici de pe Valea Somesului prin anii 1740-1747.
In jurul anului 1763 generalul Bucow manastirea a fost incendiata iar calugarii au fost prigoniti .
Toate cladirile au fost mistuite de flacari iar Biserica a fost distrusa partial .
Biserica este reconstruita apoi la poalele colinei Plesa unde ramane pana in anul 1850 cand este mutata in sat astazi orasul Sangeorz-Bai cu scopul de a servi ca Biserica Parohiala .
In 1994 Biserica este mutata la o distanta de circa 20 de metri lateral pentru a face loc noii Biserici Parohiale a carei piatra de temelie a fost pusa in anul urmator .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...