sâmbătă, 26 martie 2016

Slanic-o alta manastire importanta a tarii noastre

Am fost avertizati ca manastirea spre care urcam (si chiar am urcat pe un drum anevoios dar nu impracticabil cale de 5 kilometri ) este cunoscuta ca "Taborul Argesului ".
Acest act de "botez" care poarta semnatura Episcopului Calinic al Argesului si Muscelului se intemeiaza pe unul dintre hramurile de botez ale Manastirii care este "Schimbarea la Fata "  (6 august ) cand aproximativ 1000 de oameni urca muntele pentru a participa la slujba Arhiereasca tinuta de fiecare data in aer liber .
Povestea manastirii este una aproape trasa la indigo cu a celorlalte asezaminte monahale din crestinismul romanesc .
Veche vatra de nevointe din vremuri imemoriale traditia sugereaza ca domnitorul Vlad Tepes ar fi primul ctitor acreditat in urma unor batalii cu turcii in acei munti .
Istoria curge apoi cu discretie si firul ei reapare in dreptul Voievodului Neagoe Basarab si a unei rubedenii a lui Lalu .
Acela in urma unei salvari miraculoase de la o moarte iminenta se pare ca a rectitorit schitul .
Oricum prima atestare survine la 16 mai 1679 cand printr-un act oficial popa Nica "fiul lui Macarie calugarul " doneaza si inchina Manastirii Aninoasa "Biserica cu delnita ei din Slanicul de jos ".
Dar vine anul 1805 cand din motive obscure schitul se desfiinteaza iar Biserica lui este mutata la poalele tarii undeva in Vlasca .
Dumnezeu insa a vrut sa fie altfel decat neputintele de moment ale oamenilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...