marți, 22 martie 2016

Caracalu-o alta manastire importanta a tarii noastre

Sfantul Munte Athos este un munte cu inaltimea de 2.033 -Varful Athon -si o peninsula ce variaza intre 8 si 12 kilometri aria totala fiind de 360 de kilometri patrati.
Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei in regiunea Macedonia.
Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei avand capitala la Careia.
Sfantul Munte Athos gazduieste douazeci de manastiri mari zise imparatesti cu drepturi egale care conduc tot Muntele.
Pe langa marile manastiri mai functioneaza si 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe in care traiesc mai mult de 1.500 de calugari ortodocsi.
Manastirea Caracalu cea de a unsprezecea manastire este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Situata intre manastirile Iviron si Marea Lavra spre deosebire de celelalte manastiri ea nu se afla la tarmul marii ci inspre interiorul peninsulei si destul de sus.
Originea numelui acestei manastiri este destul de controversata.
Unii autori sustin ca numele i s-ar trage de la ctitorul sau initial imparatul roman Antoninu Caracal (211-217) insa aceasta ipoteza nu este sustinuta documentar.
O alta ipoteza sugereaza ca numele este de origine turca insemnand "turnul negru" (in turceste kara-koule) insa ea nu se sustine intrucat numele manastirii se regaseste   ca atare mult anterior stapanirii turcesti.
Prima atestare documentara a acesteia dateaza din secolul al XI-lea -anul 1018 .
Aceasta a determinat pe unii istorici sa propuna varianta prin care manastirea si-ar fi luat numele de la un presupus calugar Karakalas-nume larg raspandit in epoca -care ar fi fost fondatorul manastirii si ar fi trait in acea perioada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...