sâmbătă, 5 martie 2016

Pangarati-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Pangarati este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din judetul Neamt .
Acest asezamant de veche traditie de pe Valea Bistritei se afla putin mai la rasarit de Muntele Botosanu pe malul stang al paraului Pangarati .
Locasul monahal isi are inceputurile in secolul al XV-lea cand pe aceste locuri traiau calugari sihastri dintre care cel mai renumit este calugarul Simeon unul dintre sfetnicii Sfantului Stefan cel Mare .
Numele manastirii provine de la Pangarati vine de la un oarecare calugar Pangratie dupa marturia istoricului Nicolae Iorga care marturiseste :"se pare a fost un pustnic de demult dand numele paraului din apropiere ."
Acelasi istoric spune ca termenul de "pangarati " nu are niciun  amestec cu ideea de     "pangarire ".
In anul 1460 Cuviosul Simeon de la Pangarati a ridicat prima Biserica de lemn cu hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie aceasta fiind incendiata insa de turci in anul 1476 .
Se pare ca in timpul expeditiei lui Mahomed al II-lea din vara anului 1476 obstea monahala de la Pangarati a trecut prin momente de grea incercare .
Probabil un grup de turci razletit dupa prada in aceasta parte a dat foc Bisericii iar calugarii s-au ascuns in munti trecand apoi in Transilvania unde au ramas pana la incetarea razboiului .
Mai tarziu schitul este transformat in manastire de voievodul Alexandru Lapusneanu care zideste in locul Bisericii de lemn o Biserica din piatra cu arhitectura unica ce a rezistat pana in zilele noastre .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...