marți, 1 martie 2016

Adam-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Adam este o manastire ortodoxa din Romania situata in satul Adam judetul Galati.
Manastirea este situata pe dealul Aparatura cel mai inalt deal din codri de la Adam.
Accesul catre manastire se poate face fie din DN 26 Galati-Barlad intre localitatile Bursucani si Balabanesti fie din drumul judetean DJ251  Tecuci-Targu Bujor prin localitatea Fundeanu (la 7 kilometri de Adam) fie din DJ242 Galati-Targu Bujor-Barlad in dreptul localitatii Ghinghesti DC 103.
Biserica este o constructie veche in forma de cruce cu arhitectura in stil moldovenesc si ziduri groase de 1,5 centimetri.
Este compartimentata in altar naos pronaos si pridvor inchis.
La 70 de metri in dreapta Bisericii se afla clopotnita din lemn pe sub gangul careia se intra in incinta manastirii.
Pictura dateaza din secolul al XVIII-lea este realizata in ulei si tempera a fost restaurata in anii 2006-2007 impreuna cu catapeteasma.
Cea mai veche pisanie a Bisericii dateaza din 1869 si mentioneaza :"In zilele preainaltatului Domn Carol I 1869 octombrie 20 cu ajutorul Celui Preainalt si al Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu s-au pus in reparatie aceasta Biserica."
Prima asezare monastica a fost intemeiata la mijlocul secolului al XVI-lea cand un calugar venit din rasarit a aratat unui cioban instarit din codrii acelor locuri o icoana facatoare de minuni propunandu-i sa ridice acolo un schit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...