duminică, 13 martie 2016

Halmyris-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea antica Halmyris inchinata Sfintilor Mucenici Epictet si Astion se afla in localitatea Murighiol din judetul Tulcea.
Cei doi Sfinti Mucenici ale caror Sfinte Moaste se afla astazi spre inchinare in Biserica manastirii sunt Sfintii cu cele mai vechi Sfinte Moaste de pe teritoriul Romaniei .
Cetatea antica Halmyris -Halmyris -se afla in nord-estul Dobrogei la mai putin de trei kilometri spre Rasarit de satul Murighiol .
Orasul numit "Halmyris " apare mentionat inca din secolul I .
Este spus ca se afla in apropierea lacului Razelm.
In trecut acest lac s-a numit "Halmiris" -care inseamna "apa sarata ".
Cetatea Halmiris a fost un important centru comercial si militar al Imperiului Roman pentru asezarea ei la drumurile terestre fluviale si maritime ale vremii .
Catre sfarsitul secolului al IV-lea orasul era fortificat iar in interiorul lui functionau o basilica si un centru episcopal .
Cetatea a fost distrusa in urma unei invazii barbare .
Minunea s-a petrecut.
In secolul al VII-lea intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei Biserici datand din prima jumatate a secolului al IV-lea .
Ruinele cetatii antice din orasul Halmyris au fost descoperite intre doua localitati ale judetului Tulcea :Murighiol si Dunavatul de Jos .
Santierul arheologic a fost deschis in anul 1981 .
Abia in anul 2000 a fost descoperita o Biserica Episcopala .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...