duminică, 27 martie 2016

Varzaresti-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Varzaresti este una dintre manastirile ortodoxe din judetul Vrancea .
Situata intr-un cadru natural deosebit in dealurile Subcarpatilor de curbura Manastirea Varzaresti este inconjurata de o frumoasa padure de stejar .
Aflata in apropierea localitatii Palanca comuna Urechesti manastirea este situata la numai 15 kilometri de Focsani si 25 de kilometri de Ramnicu Sarat .
Datand inca din secolul al XVII-lea ansamblul monahal din Varzaresti pastreaza astazi doua Biserici :Biserica veche dateaza din 1644 si este inchinata Adormirii Maicii Domnului iar Biserica cea noua dateaza din anul 1898 si este inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe .
Manastirea Varzaresti este o straveche asezare monahala din sudul judetului Vrancea .
Aceasta manastire a fost zidita in urma unei intelegeri de pace intre domnitorul Vasile Lupu al Moldovei si Matei Basarab al Tarii Romanesti care dupa multe conflicte armate si politice au hotarat sa puna capat acelei neintelegeri marcand acest lucru prin inaltarea    cate unei  manastiri .
Fiecare domnitor se angaja sa ridice cate o manastire in tara celuilalt .
Astfel sunt construite manastirea Soveja pe raul Putna si Manastirea Stelea in Targoviste .
In acelasi timp in anul 1645 armasul lui Matei Basarab Radu Varzaru ctitoreste manastirea care ii poarta astazi numele la hotarul dintre Moldova si Tara Romaneasca .
In manastire nu se gaseste nicio inscriptie referitoare la ctitorul ei dar s-a consemnat de-a lungul timpului din marturiile calugarilor vietuitori ca ar fi facuta de boierul Radu Varzaru de la care i se trage si numele .
La inceput manastirea Varzaresti s-a numit "Schitul Urechesti " dupa satul in apropierea caruia se afla .
Numita astfel o gasim in documente precum "Cartea Patriarhului Tarigradului Dionisie " ein data de 1 aprilie 1681 si "Carte de judecata cu privire la Schitul Urechesti " din anul 1729 .
Daca in secolul al XVII-lea asezamantul era numit cu ambele nume mai apoi s-a pastrat numai cel din urma -Manastirea Varzaresti -dupa numele ctitorului .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...