joi, 24 martie 2016

Jercalai-o alta manastire importanta a tarii noastre

In judetul Prahova la cateva sute de metri de orasul Urlati pe malul stang al Cricovului Sarat se afla Schitul Sfanta Maria-Cricov cu Bisericuta lui de lemn si cu turla ei zvelta avand la baza pridvor si prispa pe latura sudica.
Schitul Sfanta Maria-Cricov s-a impus in randul locasurilor de cult ortodoxe care se remarca atat prin armonia desavarsita a proportiilor cat si mai ales prin frumusetea   picturii interioare de mare valoare artistica .
Biserica de lemn a Schitului Cricov emblema a artei transilvanene pe meleagurile Munteniei isi imbratiseaza inchinatorii care vin sa se roage la Icoana facatoare de Minuni   a Maicii Domnului adusa de la Sfantul Mormant si la Sfintele Moaste de la Betleem participand si la slujbele acesteia.
Construita in anul 1731 cu o vechime de peste doua secole si jumatate Biserica a servit vreme de doua secole ca lacas de rugaciune credinciosilor din satul Luieriu-Reghin judetul Mures.
Ridicandu-si o Biserica de zid obstea satului Luieriu a daruit-o pe cea de lemn familiei Regale pentru Castelul Bran in vecinatatea caruia a fost stramutata im anul 1932.
Numita impropriu Biserica de lemn a Castelului locul ei a fost bine ales.
Fiind destinata doar sa infrumuseteze imprejurimile Biserica nu si-a indeplinit la Bran rolul ei sacru.
Nefolosita si neingrijita dupa anul 1948 cand Castelul Bran a fost transformat in muzeu de arta feudala Biserica a inceput sa se deterioreze.
Descoperita intr-o avansata stare de degradare de catre vrednicul de pomenire Patriarhul Iustinian Marina Biserica a pornit din nou la drum oprindu-se de data aceasta la Schitul Cricov-Prahova a carui veche Biserica de zid se ruinase cu timpul.
Gandul Patriarhului Iustinian de a salva de la pieire asemenea valori ale spiritualitatii  romanesti prin punerea lor in siguranta acolo unde erau de trebuinta a fost inteleasa cel mai bine de Episcopul Vicar de atunci Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist care a preluat toata grija si osteneala asezarii Sfantului locas la locul potrivit scopului si menirii sale .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...