miercuri, 30 martie 2016

Zamfira-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea este situata in lunca din stanga raului Teleajan pe soseaua paralela cu Drumul National 1 A la aproximativ 15 kilometri de orasul Ploiesti.
Din punct de vedere administrativ-teritorial manastirea este localizata pe raza comunei Lipanesti in imediata apropiere a satului Zamfira .
Asezamantul monahal Zamfira a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie Staret al manastirii Ghighiu si dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea .
Complexul monahal al Manastirii Zamfira cuprinde doua Biserici :Biserica veche numita si "Biserica mica " situata in cimitir si "Biserica mare " situata chiar in incinta .
Manastirea Zamfira are doua hramuri :"Inaltarea Domnului " si "Sfantul Ierarh Nifon ".
Dupa cum reiese din pisania vechii Biserici Manastirea Zamfira a fost construita in timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat intre anii 1721-1743 la initiativa Zamfirei Apostoli vaduva bogatului comerciant Manoil Apostoli .
Dupa moartea Zamfirei sarcina terminarii lucrarilor ii revine norei acesteia Smaranda fiica agai Ion Balaceanu si nepoata voievodului Serban Cantacuzino vaduva si ea la acea data .
Nu se cunoaste inca numele niciunuia dintre mesterii care au lucrat la aceasta ctitorie a Zamfirei si a Smarandei .
Initial rolul acesteia asa cum rezulta din pisanie era ori de Biserica de mir a catunului de clacasi ce slujeau pe mosiile Manoileselor ori chiar de Biserica de curte a acestora caci profesorul Victor Bratulescu afla ca in imediata apropiere a Bisericutei aproximativ 60 de kilometri mai la nord s-ar fi aflat si conacul ctitorilor astazi complet disparut .
Manastirea Zamfira chiar de la ctitorire primeste spre folosinta cateva pamanturi desigur din avutul Smarandei iar dintr-un document datat 17 decembrie 1776 aflam ca aici a fost numit un anume egumen Dionisie fapt ce ar duce la concluzia ca la acea data functia de Biserica de mir era schimbata in aceea de schit de calugari .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...