vineri, 4 martie 2016

Marcus-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe -Ozun-Brasov la 18 kilometri de Sfantul Gheorghe.
Complexul monahal este construit pe platoul unui deal inconjurat cu padure de stejar.
In partea din fata padurea fiind mai joasa se vede in vale un tablou foarte pitoresc in care apare si o parte a Tarii Barsei.
Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus la o distanta de 19 kilometri de Sfantu Gheorghe si 22 de kilometri de Brasov.
Sfanta Manastire este amplasata in preajma Clabucetelor Intorsurii in muntii Carpatilor de curbura pe o colina deasupra satului Dobarlau -fiind vizibila de la mare distanta.
Locul amplasarii este de o deosebita frumusete oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.
Traditia orala spune ca in secolul al XVIII-lea pe actualul loc a fost o manastire care a cazut prada barbariei habsburgice.
Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox care a fost distrus de generalul Bucow la 1700.
Primele incercari de ridicare a unei noi Biserici s-au facut in timpul regimului comunist cand dupa anul 1952 s-a ridicat o mica Biserica din zid din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste.
Credinciosii din zona au ridicat in anul 1973 o noua Biserica care n-a rezistat nici aceasta cazand prada indarjirii secretarului de partid al judetului Covasna ungurul Carol Kirali care a dat ordin sa fie demolata.
Maica Suzana Comsa care impreuna cu cativa credinciosi a ridicat aceasta Biserica demolata in 1973 a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...