miercuri, 23 martie 2016

Pissiota -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Pissiota este situata in comuna Poenarii Burchi judetul Ploiesti la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti .
Manastirea Pissiota locuita de o obste de maici are hramul Nasterea Maicii Domnului .
Pe cel mai circulat drum din Romania Drumul National 1 care leaga orasul Bucuresti de Ploiesti exista un indicator in localitatea Potigrafu care indruma spre Manastirea Pissiota .
Se merge astfel pana la gara Crivina si de acolo se merge spre Ploiesti pana la primul drum asfaltat pana se intalneste in dreapta soselei manastirea amplasata la mai putin de un kilometru de gara .
Din senin printre case taranesti si curti inverzite se iveste o campanila in cel mai pur stil al Renasterii italiene .
Frumosul turn este perfect incadrat intr-un ansamblu bizantin de cea mai aleasa factura .
O sinteza perfecta care aminteste pe undeva de stilul Bisericilor macedonene .
Desigur aceasta este amprenta ctitorului Nicolae Pissiota marele inginer si om de cultura aroman .
Nicolae Pissiota se naste in anul 1860 in satul Hrupiste langa lacul Kastoria -pe teritoriul Greciei de astazi -dintr-o familie de crescatori de animale-ocupatia predilecta a aromanilor .
Pissiota a fost tot timpul un elev silitor iar dupa terminarea liceului in Bitolia -capitala neoficiala a aromanilor a plecat bursier la Paris la scoala de Drumuri si Poduri .
Dupa o scurta intrerupere din cauza unei tuberculoze pe care si-a tratat-o acasa cu lapte de capra aer de munte si odihna termina cursurile si la sfatul unui prieten -generalul Burghele -isi paraseste locul de bastina -situat pe atunci in imperiul otoman -si cere naturalizarea in tanarul si independentul Regat al Romaniei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...