vineri, 11 martie 2016

Vierosi-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Vierosi aflata astazi in localitatea Mioveni judetul Arges a fost intemeiata in anul 1573 in zilele lui Alexandru Voda cel Bun de catre boierul Ivascu Golescu descendent din neamul Basarabilor Craiovesti.
La zidirea ei au lucrat mesteri locali si credinciosii satului.
Manastirea este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Manastirea Vierosi a fost restaurata in anul 1615 de catre vistierul Stroe de la Leurdeni .
Pisania originala a Bisericii marturiseste urmatoarele :"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca manastire ce se cheama Veres fost-a zidita din telemia ei de jupan Ivascu Golescu ce au fost voinic in zilele lui Alexandru Voda cel Batran la leat 7081.
Iar eu  Stroe vel vistier de la Leurdeni impreuna cu jupaneasa mea Visa vazand-o veche si stricata prin multe locuri reinnoit-am cum am putut si cu ce ne-au dat Dumnezeu indemana de am dres si noi am adaus adica cu ziduri si cu zugraveala Bisericii si cu mosii ravnind si poftind inauntru toata inima noastra de a ne chema ctitori ai acestei Sfinte manastiri pentru pomana noastra si a parintilor si a tot neamul nostru.
Si aceste toate le-am facut in zilele raposatului Matei Voevod la leat 7153 (1615)."
Precum ne demonstreaza si pisania si ruinele din jurul manastirii acest locas de cult a fost inconjurat cu ziduri fortificate precum o cetate late de doi metri si inalte de zece metri si a avut multe chilii monahale.
Desi a avut in posesie multe mosii daruite de domnii si boierii vremii astazi manastirea se afla in stare de ruina zidurile si chiliile fiind daramate.
Dintre cele patru clopote ale vechii manastiri unul este la Colibasi unul la Maracineni unul la Bucuresti si cel mic a ramas la Vierosi.
Din caramida luata din vechile ziduri s-a construit scoala si primaria din Colibasi.
Ultima restaurare de mare amploare a avut loc in anul 1834.
Frescele vechi au fost zugravite de Voicu Petre si Gheorghe Zugravul intre anii 1827-1834 pe vremea episcopului Samuel Sinandon .
In tabloul votiv apar zugraviti domnitorii valahi Grigorie Ghica si Alexandru Ghica .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...