marți, 15 martie 2016

Saraca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Tinand de Mitropolia Banatului si de  Arhiepiscopia Timisoarei Manastirea Saraca este o manastire ortodoxa din judetul Timis.
Este asezata in plina campie banateana in localitatea Semlacu Mic comuna Gataia la aproximativ 67 de kilometri sud de Timisoara pe drumul care leaga cele doua localitati.
Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste dar prima atestare documentara dateaza din anul 1270.
Mai tarziu la inceputul secolului al XV-lea surse franciscane mentioneaza manastirea numind-o "pepiniera de schismatici" cu alte cuvinte centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat.
La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala unde se invata pictura de icoane.
Manastirea functioneaza pana in 1778 cand din ordinul imparatului Iosif al II-lea este inchisa monahii obligati sa plece iar odoarele manastirii (carti icoane obiecte de cult etc) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina -Serbia).
In anul 1782 autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii care sunt cumparate de Ioan Ostoici un dregator bogat din Timisoara.
Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani timp in care se paragineste dobandindu-si astfel si numele de Saraca.
In anul 1932 manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal.
Desfiintata din nou in urma decretului comunist din 1959 va functiona ca parohie pana in 1990 cand se reia viata monahala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...