miercuri, 2 martie 2016

Aroneanu -o alta manastire importanta a tarii noastre

Biserica Aroneanu inchinata Sfantului Ierarh Nicolae este o Biserica ortodoxa aflata in comuna omonima din judetul Iasi .
Aceasta a fost ridicata in anul 1594 de catre domnitorul Aron Voda (1591-1592 1594-1595) pe drumul care iese din Iasi prin nord-est pe malul lacului Ciric .
Comuna Aroneanu se afla la o distanta de numai 4,5 kilometri inspre nord de municipiul Iasi ocupand o pozitie central-estica in cuprinsul judetului .
Satul Aroneanu exista ca asezare cel putin din secolul al XVI-lea in anul 1594 domnitorul Aron Voda ridicand acolo o Biserica .
Incepand din aprilie 2004 comuna Aroneanu face parte din zona metropolitana Iasi .
In cartea "Letopisetul tarii Moldovei " cronicarul Grigore Ureche spune :"Insa intaiu au socotit Aron Voda dupa atata rautati ce facuse sa se apuce sa faca vreun lucru bun sa nu-i fie cu osanda de tot si s-au apucat in anii 7102 de au zidit manastirea in tearina Iasilor care se chiama Aron Voda pre numele domnului ce au zidit unde este hramul Sfete Neculai ".
Cu toate ca pisania Bisericii Domnesti lipseste se stie insa ca Biserica a fost numita nou-zidita la data de 12 decembrie 1594 cand ctitorul o inzestreaza cu doua sate .
Se stie ca Aron Voda a murit otravit la Alba Iulia insa nu exista informatii ca i s-ar fi adus ramasitele la Iasi .
Aceeasi problema se ridica si in cazul Doamnei Stanca sotia domnului Aron moarta undeva in Transilvania .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...