luni, 28 martie 2016

Soveja-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Soveja este o manastire ortodoxa din judetul Vrancea.
Situata la intrare in statiunea Soveja manastirea a fost construita ca semn al impacarii intre domnitorii Matei Basarab si Vasile Lupu motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de "Dobromira" care inseamna "Buna pace".
Manastirea Soveja si Biserica Stelea din Targoviste au" ramas in istoriografie drept "pilda de impaciuire intre fratii moldoveni si munteni semn in timp care a contribuit si la actul istoric al Unirii Principatelor Romane.
Manastirea Soveja a fost construita intre anii 1640-1645 ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu pentru impacarea avuta cu domnitorul Vasile Lupu.
Lucrarile au inceput in primavara anului 1645 iar in iarna aceluias an Biserica manastirii ctitorului muntean era gata in timp ce domnul Vasile Lupu ridica Biserica Stelea din Targoviste.
Pisania veche a Bisericii din manastirea Soveja marturiseste :"Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu porunca si cheltuiala preapacatosului rob Ioan Matei Basarab si Voievod a toata tara Ungrovlahiei si a sotiei noastre kneaghina Elena s-a ridicat acest Dumnezeiesc templu al Nasterii Domnului Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos afara din hotarele tarii noastre in locul moldovenesc al Vrancei.
Ziditu-s-a cu bunavointa si pogoramantul Domnitorului moldovenesc Ioan Vasile Voievod in anul facerii lumii 6153 (1645)."
Manastirea a fost inzestrata de domnitorul ctitor cu toate cele necesare (mosii averi si obiecte Bisericesti ) pentru a se putea intretine singura .
In jurul acestei manastiri viata de sihastrie a continuat prin venirea calugarilor care se rugau citeau Psaltirea si studiau .
Calugarii care vietuiau in obstea acesteia pe langa nevointele lor monahale se ocupau si cu copierea cartilor Bisericesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...