joi, 10 martie 2016

Tipova-o alta manastire importanta de peste Prut

Manastirea rupestra Tipova este situata pe malul drept al Nistrului in apropierea satului cu acelasi nume din raionul Rezina judetul Chisinau.
Schitul Adormirii Maicii Domnului de la Tipova-Biserica rupestra   din Tipova -construit prin secolele XVI-XVII si restaurat in anul 1756 reprezinta un ansamblu complicat arhitectural.
Primele incaperi ale schitului au fost construite mai la nord de actuala manastire intr-o stanca pe deasupra unui mal abrupt.
Asezarea Bisericutei de la Tipova era una strategica in lupta cu patimile cat si cu lumea .
Astfel linistea naturii de acolo ii ajuta pe calugari in lucrarea lor duhovniceasca iar prapastia ce margineste asezarea ii apara de atacurile dusmanilor.
Cu timpul calugarii s-au mutat mai spre varful muntelui.
Probabil cel mai exceptional ansamblu monastic rupestru cel de la Tipova este considerat si unul dintre cele mai mari din Europa.
Acest lucru se datoreaza faptului ca ansamblul este constituit in mai multe nivele si se intinde pe o suprafata destul de mare iar pe timpuri schiturile manastirii adunau peste 700 de calugari.
Sute de chilii calugaresti se afla in imprejurimi.
Comunitatea monahala de acolo a fost creata cu mult inainte de fondarea Statului feudal moldovenesc.
Se considera ca unele chilii au fost sapate in malul stancos al Nistrului inca din secolele X-XII .
Aceasta manastire a stat straja la hotar si era un semnalizator in cazul navalirii barbarilor ce veneau din stepa ucrainiana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...