miercuri, 16 martie 2016

Duminica Sfintilor Romani-o alta manastire importanta a tarii noastre

La marginea de sud-est a Capitalei pe soseaua Oltenitei numarul 255 in imediata vecinatate a comunei Popesti-Leordeni pe un teren ce apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor se ridica semeata o Biserica monumentala cu hramul "Duminica Sfintilor Romani " izvorata din evlavia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist fata de toti sfintii cei din veac ai Ortodoxiei Romanesti si ca prinos de multumire si recunostinta fata de vrednicii sai inaintasi in Scaunul Patriarhal .
Zamislita in gandul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist inca din anii 1954-1955 cand era episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor Biserica s-a construit intre anii 2003-2006 pe vatra unde in anii 1987-1989 la vremuri de grea cumpana si prigonire a credintei s-a ridicat prin purtarea de grija a Prea Fericirii Sale un nou asezamant al Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane .
Acest asezamant avea sa fie intru toate continuator al lucrarii de mult folos Bisericesc initiata de vrednicul de pomenire Patriarh Iustinian Marina in cadrul ansamblului "Schitul Maicilor " din Bucuresti disparut in anul 1982 in urma dezlantuirii furiei demolatoare a regimului totalitar de atunci .
Sfantul locas a fost conceput prin arhitectura pictura si sculptura interioara si exterioara in stilul Bisericilor Brancovenesti .
Planul cruciform al Bisericii cu parter si demisol se compune din pronaos naos cu abside laterale poligonale in exterior si arcuite la interior si incaperea semicirculara avand in partea de nord proscomidiarul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...