sâmbătă, 16 decembrie 2017

Almas-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Almas este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Garcina judetul Neamt monument istoric clasat sub codul NT-II-a-B-10585.
Plecand din Piatra Neamt pe DN 15C spre Targu Neamt ceva mai la nord de Garcina o alta ramificatie vestica (DC 146) a drumului principal patrunde pe Valea Almasului .
Aici intr-o poiana de la piciorul unui deal impadurit care coboara pana pe malul paraului se inalta Biserica cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor ".
Traditia pastreaza amintirea unei vechi obsti calugaresti statornicita aici inca din secolul al XV-lea sub conducerea sihastrului Vasile Almas venit din Transilvania impreuna cu sotia sa Maria .
Acestia vor ridica in anul 1659 ajutati fiind de localnici un paraclis de lemn cu hramul "Sfantul Nicolae "  fiind considerati ctitorii acestui asezamant monahal .
Paraclisul a fost dotat cu cateva icoane si un iconostas despre care se spune ca au fost aduse de catre Vasile (devenit ulterior ieromonahul Vasile din obstea Manastirii Neamt ) si sotia sa si care acum sunt expuse in muzeul manastirii .
Locasul de rugaciune al schitului lui Almas a fost distrus ulterior de tatari prilej cu care isi pierde viata si Maria Almas .
Pe aceasta vatra s-a construit in 1715 cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino sotia spatarului Iordache Cantacuzino un schit.
Acesta a rezistat pana in anul 1821 cand a fost distrus de eteristi .
In 1821 boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala Biserica cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor " pe locul vechiului lacas de lemn schitul devenind unul de maici .
In 1851 Biserica este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade .
Dupa o lunga perioada de stagnare datorata Decretului 410/1959 in urma caruia maicile au fost nevoite sa plece la manastirile Agapia si Varatec iar schitul monahal a fost inchis viata monahala de aici renaste .
Astfel in baza hotararii numarul 26 din 12 ianuarie 1987 luata de Mitropolia Moldovei si Sucevei Schitul Almas a fost reinfiintat ca schit de monahi sub ascultarea Manastirii Horaita avand ca Staret pe Arhimandritul Zenovie Ghidescu .
Totodata au inceput si lucrarile de restaurare a intregului ansamblu monahal .
In 1990 prin hotararea numarul 5057 din 22 iunie Schitul obtine statutul de manastire sub conducerea Prea Cuvios Arhimandrit Laurentiu Nita .
Biserica are plan cruciform cu sanuri laterale poligonale iar din vechile constructii se mai pastreaza turnul-clopotnita care in trecut proteja intrarea in incinta si o casuta de tip taranesc ce adaposteste Paraclisul "Sfantul Nicolae " constructie din 1725 .
Actuala pictura a Bisericii a fost realizata intre anii 1988-1995 de catre pictorii Bratiloveanu si Stancu din Suceava.
Slujba de sfintire a Bisericii a fost oficiata la data de 1 octombrie 1995 de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ocazie cu care aceasta a primit si hramul "Acoperamantul Maicii Domnului ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...