joi, 7 decembrie 2017

Curchi-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Curchi este o mãnãstire de cãlugãri din Republica Moldova unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene .
Este situatã în Codrii Orheiului pe teritoriul satului Curchi raionul Orhei .
Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII-XIX .
Este compusã din cinci Biserici douã clãdiri cu chilii stãreție mai multe încãperi o livadã un schit cu arhondaric aflat la 500 de metri de Mãnãstire și un bazin de piatrã.
Biserica "Nașterea Maicii Domnului " construitã în 1775 de cãtre Iordache Curchi este un exemplu de stil neobizantin iar Biserica "Sfântul Nicolae " (1808-1810) este construitã în stilul clasicismului cu elemente de baroc.
Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatrã .
În perioada sovieticã mãnãstirea a fost transformatã în spital de psihiatrie.
De prin anul 2002 la mãnãstire au avut loc lucrãri de reparație și renovare care s-au finalizat  abia spre 2015 de Eșanu Vladislav .
Pe teritoriul mãnãstirii viețuiesc circa 30 de cãlugãri .
Stareț al Mãnãstirii Curchi este Arhimandritul Siluan Exarh al Mãnãstirilor din Moldova cãruia pentru meritele în domeniul credinței creștine i-a fost conferit titlul onorific de Om emerit .
Mãnãstirea Curchi cu hramul "Nașterea Maicii Domnului "  este unul dintre cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldovenești din Basarabia.
Ea e așezatã în județul Orhei pe valea apei Vaticiu la o depãrtare de 12 kilometri de orașul Orhei și la 55 de kilometri de Chișinãu capitala Republicii Moldova .
Mãnãstirea e situatã în partea dreaptã a vãii Vatici la poalele pãdurii ce poartã denumirea de "Codru " care în același timp este prelungirea codrilor Orheiului pe unde au trecut arcașii lui Ștefan .
Mãnãstirea are un trecut cultural și religios de douã secole și jumãtate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...