sâmbătă, 9 decembrie 2017

Cheile Turzii -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cheile Turzii (numita si Noua Manastire a Petridului sau Manastirea Schimbarea la Fata ) este o manastire ortodoxa situata in apropierea satului Petrestii de Sus judetul Cluj .
Apartine administrativ de comuna Petrestii de Jos .
Noua Manastire a Petridului (coordonate :46.534534;23.641448) a fost construita intre anii 1998-2000 pe un teren viran pus la dispozitie de Primarie .
Este situata la 3,3 kilometri sud-vest de Vechea Manastire a Petridului (greco-catolica ;coordonate :46.55706;23.670173) distrusa dupa cel de al doilea razboi mondial .
Istoricul Gheorghe Moldovan originar din aceste locuri in monografia sa    "  Muntele Petridului " dateaza inceputurile constructiei manastirii in prima jumatate a secolului al XVI-lea mai precis cu 10-15 ani inainte de 1568.
In acest an regele Ioan Sigismund al II-lea Principele Transilvaniei emite un act prin care manastirea era obligata sa plateasca anual o arenda de un taler de aur un berbec gras si un stup de albine Scaunului Ariesului .
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea generalul Adolf von Buccow a crutat aceasta manastire ortodoxa de la distrugere doar cu conditia ca preotii si monahii ei sa tina cursuri scolare pentru tinerii din cele trei sate de la poalele muntelui .
La scurt timp manastirea a luat un avant deosebit devenind unul dintre cei mai importanti factori de aparare ai romanismului pe aceste plaiuri .
Preotii ei tineau slujbe prin satele din jur iar la Inaltare si Rusalii veneau la manastire in pelerinaj crestini din toata Transilvania .
In urma revolutiei din 1848 manastirea a fost distrusa fiind refacuta in 1933 .
Dupa cel de al doilea razboi mondial a fost distrusa din nou .
In anul 1997 preotul Vasile Steopei din Turda a avut initiativa construirii unei manastiri ortodoxe pe un teren pus la dispozitie gratuit de primarie la 3,3 kilometri sud-vest de vechiul amplasament al manastirii greco-catolice .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...