joi, 28 decembrie 2017

Hlincea-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Hlincea este o mãnãstire de cãlugãri situatã în satul Hlincea din comuna Ciurea (județul Iași) amplasatã într-un cadru pitoresc aflat la poalele dealului Cetãțuia de la ieșirea din municipiul Iași.
Ea dateazã de la sfârșitul secolului al XVI-lea fiind ctitorie a domniței Maria fiica lui Petru Șchiopul domnitorul Moldovei (1574-1579) și (1582-1591) și a soțului ei spãtarul de origine greacã Zottu Tzigara .
Mãnãstirea Hlincea se aflã la o distanțã de circa 3 kilometri spre sud-vest de Mãnãstirea Cetãțuia din Iași pe marginea liniei de cale feratã Iași-Vaslui și a râului Nicolina.
Ansamblul mãnãstirii Hlincea a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 având codul de clasificare IS-II-a-A-04180 și fiind alcãtuit din urmãtoarele   4 obiective :
-Biserica "Sfântul Gheorghe " -datând din anul 1587 cu transformãri din 1659-1660 având codul IS-II-m-A-04180.01
-Ruinele chiliilor -datând din secolul al XVI-lea având codul IS-II-m-A-04180.02.
-Turnul -clopotnițã-datând din secolul al XVII-lea având codul IS-II-m-A-04180.03.
-Zidul de incintã-datând din secolul al XVII-lea având codul IS-II-m-A-04180.04.
Mãnãstirea Hlincea a fost înãlțatã pe hotarul orașului Iași având drept ctitori pe domnița Maria și pe soțul ei Zottu Tzigara fost spãtar și mare vistiernic de origine greceascã din orașul Ianina .
În anul 1574 mãnãstirea a fost închinatã ca metoc al mãnãstirii Dionisiu de la Muntele Athos.
Pânã în timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653) aceastã mãnãstire era menționatã în documente ca "mãnãstirea Zotei de la Hlincea " sau mãnãstirea numitã "Zota de la Hlincea".
La 8 septembrie 1591 domnitorul Petru Șchiopul a pãrãsit Țara Moldovei împreunã cu doamna Maria fiica sa și soțul acesteia Zottu Tzigara.
La începutul veacului al XVII-lea Mãnãstirea Hlincea a început sã se ruineze din cauza faptului cã mãnãstirea Dionisiu nu a mai trimis cãlugãri și nu s-a îngrijit de mãnãstire lãsând-o pustie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...