duminică, 3 decembrie 2017

Podgoria Copou -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Podgoria Copou (cunoscuta si ca Bisericuta dintre vii ) este o manastire ortodoxa de maici situata in mijlocul unor vii din Gradina Botanica din Iasi pe strada Podgoriilor .
Biserica a fost ctitorita in anul 1638 de dombitorul Vasile Lupu (1634-1638) si are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril .
Manastirea Sfintii Atanasie si Chiril (Biserica Copou ) din Iasi a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2015 avand codul de clasificare IS-II-m-B-04001.
Pe aceasta lista este trecut anul 1809 ca perioada de datare a constructiei .
In locul unde se afla astazi manastirea era o mosie domneasca unde a existat anterior o Biserica de lemn .
Exista o legenda conform careia in timpul unei invazii a tatarilor din Iasi Doamna Tudosca (Teodosia ) sotia lui Vasile Lupu a fugit in padure si s-a ascuns intr-o scorbura de copac .
Odata trecut pericolul domnitorul si-a cautat sotia pe aceste dealuri si a gasit-o cu ajutorul cainelui sau de vanatoare Copou .
Voievodul a taiat copacul scorburos si in semn de multumire ca si-a gasit sotia nevatamata a hotarat zidirea unei manastiri .
In anul 1638 conform pisaniei in limba slavona aflata deasupra peretelui dintre pridvor si pronaos Voievodul Vasile Lupu a ctitorit in aceste locuri o Biserica de piatra .
Biserica aceasta a fost zidita inainte de construirea ctitoriei lui Vasile Lupu de la Manastirea Trei Ierarhi fiind inchinata Manastirii Caracalu de la Muntele Athos .
Ea a fost sfintita la 30 aprilie 1638 de catre Patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului .
Pisania in limba slavona a fost tradusa de catre Episcopul Melchisedec Stefanescu astfel :"Cu vointa Tatalui cu conlucrarea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh iata eu rob stapanului meu Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si al Treimei inchinator Io Vasile Voievod cu mila lui Dumnezeu Domnitor al Tarii Moldovei si prea iubita Doamna noastra Teodosia si cu prea iubitii copii Ioan Voievod si Maria si Ruxanda voi si zidi aceasta sfanta ruga in numele sfantului parintelui nostru Atanasie cel mare Arhiepiscopul Alexandriei .
In anul 7146 (1638) Aprilie 30.
Dupa detronarea lui Vasile Lupu in anul 1653 Biserica a fost arsa si daramata fiind reconstruita de mai multe ori in decursul timpului astfel incat nu se mai recunoaste nimic din stilul Bisericii originare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...