miercuri, 20 decembrie 2017

Pinul-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Pinul a fost una dintre cele mai remarcabile realizãri ale domniei lui Matei Basarab .
Situatã sub un deal la munte în zona comunei Brãești din județul Buzãu construcția a fost fãcutã între anii 1647-1648 pe locul unui schițișor prost ca și alte schițișoare ce se aflã împrejurul ei de se țin la dânsele cãlugãrași sihaștri   construcție de lemn datând de la începutul secolului al XVI-lea ctitorie a unui Radu voievod poate Radu de la Afumați sau poate Radu Paisie .
De altfel confirmarea acestora vine din însãși pisania pãstratã la Muzeul de Artã al României care are urmãtorul text :"Aceastã sfântã besearecã ci se cheamã Pinul ziditu-o-am de în temelie eu ...Io Mateiu Bãsãrab voievod împreunã cu doamnã me Ilina cã era bãtrânã de lemn și stricatã."
Biserica de piatrã [...] mamã a tuturor schițișoarelor de acolo se pare cã era destul de impunãtoare având și rolul de a supraveghea și închega activitatea monahalã intensã la acele timpuri .
Târnosirea Bisericii are loc în anul 1648 iar în toamna aceluiași an cãlugãrii în frunte cu Calivit egumenul cil bãtrân și schimnic și cu Dragomir   iuzbașa din Sãrata (unul din ctitori ) au primul proces cu cãlugãrii de la mãnãstirea Gãvani pentru dreptul de folosințã al unei poiene .
Într-un act din 24 ianuarie 1694 dat de Constantin Brâncoveanu gãsim mãnãstirea ruinatã ca multe din ctitoriile lui Matei Basarab iar domnitorul iubitor de culturã dar și prețuitor al operei strãmoșilor sãi o dã în grija marelui stolnic Mihalcea Cândescu ce avea moșii în zonã și dare de mânã spre a o reface și întreține .
În 1714 existau douã schituri la Pin   Pinul Mare și Pinul Mic pe ruinele cãruia se aflã azi Biserica din satul Pinu cu hramul "Nașterea Maicii Domnului "(8 septembrie ) iar dupã aceastã datã complexul mãnãstiresc începe sã decadã intrând în ruinã ultima oarã fiind menționat ca funcțional în 1860 când era condus de un preot care nu mai avea funcția de egumen .
La 1874 fiind pãrãsit a mai rãmas în picioare din falnica ctitorie a lui Matei Basarab numai "un pãrete dinspre miazãzi " pisania și obiectele de cult deja fiind mutate la Episcopia Buzãului .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...