duminică, 17 decembrie 2017

Calaraseuca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Calaraseuca (uneori Calaraseuca ) este o manastire de maici din nordul Republicii Moldova situata pe malul drept al Nistrului .
A fost fondata in secolul al XVIII-lea .
In 1780 dupa ce vechea Biserica a manastirii nu mai putea fi folosita Hagi Marcu Donici din Movilau de pe malul opus al Nistrului a construit aici o Biserica si o clopotnita pe care le-a sfintit in 1782 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului ".
La un an (1813) dupa anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus schitul a fost decretat manastire .
In aceeasi perioada manastirea trece sub carmuirea arhiepiscopului Eparhiei Chisinaului fara a mai avea vreo legatura cu manastirea Sfantul Sava a Patriarhiei din Ierusalim .
Catre anul 1853 incepe construirea celei de-a doua Biserici de catre generalul -maior Nicolae -Alexandru Cerchez sub staretia (1853-1865) cu hramul "Sfantul Mitrofan al Voronejului " din Rusia .
In 1916 calugarii pleaca la alte manastiri iar in Calaraseuca sunt aduse calugaritele refugiate din manastirea Wirow din Polonia ruseasca (aflata la acea data sub ocupatia trupelor austro-germane ).
In anul 1961 autoritatile comuniste au transformat manastirea in spital pentru copiii cu handicap psihic .
Biserica de iarna a fost transformata in club iar cea de vara in depozit pentru spital.
La 3 mai 1991 manastirea a fost redeschisa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...