vineri, 8 decembrie 2017

Hirova-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Hirova este o mãnãstire de maici amplasatã în partea centralã a Republicii Moldova în localitatea Neculelãuca din raionul Orhei aflatã la 15 kilometri de orașul Orhei la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Chișinãu .
Mãnãstirea a fost întemeiatã în anul 1805 ca mãnãstire de cãlugãrițe de cãtre Mitropolitul Moldovei Veniamin Costachi pe locul unui schit de cãlugãri pãrăsit despre care nu se cunoaște decât cã a ars în anul 1803.
Aici sosesc cãlugãrițe de la schitul Hîrtop care construiesc o Bisericã din lemn în cinstea "Marelui Ierarh Nicolae ".
În anul 1836 în locul Bisericii din lemn este construitã actuala Bisericã din piatrã .
Printre ctitori se numãrã și sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi monahia Pelaghia înmormântatã în pridvorul Bisericii .
Mai târziu în anul 1865 Ioan Botezat proprietar de pe aceste locuri zidește Biserica de iarnã în cinstea "Cuviosului Simion Stâlpnicul.
Tot în aceastã perioadã este ziditã și trapeza mãnãstirii.
În timpul foametei organizate din anii 1947-1949 mulți localnici și-au gãsit refugiu în mãnãstire.
Cãtre anul 1959 în care a și fost închisã de sovietici obștea de maici era formatã din peste 190 de maici și un Preot Cãlugãr duhovnic care oficia slujbele divine.
În aceastã perioadã mãnãstirea deținea multe averi terenuri turme de animale (oi vaci cai boi ) trei beciuri trapezã etc.
Mãnãstirii i s-a confiscat pãmântul și întreaga gospodãrie .
Unele din clãdirile anexe mãnãstirii au fost transformate în spital pentru copii iar clãdirea destinatã cândva ascultãtoarelor a fost datã pentru locuire unor familii din localitate .
Mãnãstirea este redeschisã abia în anul 1990.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...