sâmbătă, 30 decembrie 2017

Neamt-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Neamt este o manastire ortodoxa de calugari din Romania situata in comuna Vanatori Neamt satul Manastirea Neamt judetul Neamt .
Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova fiind declarat monument istoric (cod LMI NT-II-a-A-10629).
Manastirea este atestata documentar din 1407 insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in secolul al XII-lea .
Ctitorirea manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391) care a construit aici prima biserica din piatra astazi disparuta .
Pe amplasamentul manastirii existase insa o bisericuta si mai veche de lemn numita Biserica Alba construita de monahi cu un secol inainte .
Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul Inaltarea Domnului .
In vara anului 1933 intra ca vietuitor al Manastirii Ilie fiul lui Maxim si al Ecaterinei Iacob .
Acesta va deveni mai tarziu Sfantul Ioan Iacob Romanul de la Hozeva .
In incinta manastirii se afla doua Biserici doua paraclise turnul-clopotnita cu 11 clopote Seminarul Teologic "Veniamin Costache " precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului .
Specific este Aghiazmatarul circular din fata manastirii unde se face sfintirea apei la hram .
In Biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel    facatoare de minuni .
Asezamantul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18.000 de volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei medievale romanesti .
In camera mormintelor este ingropat Stefan Voievod unchiul lui Stefan cel Mare iar in pronaos se afla moastele sfantului necunoscut descoperite in 1986 prin scoaterea asfaltului de pe alee .
Biserica ctitorita de Stefan cel Mare este principalul monument istoric si de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii de o eleganta si frumusete deosebite .
Dimensiunile si monumentalitatea ansamblului au sporit prin introducerea in constructie a unor elemente noi :pridvorul situat in fata intrarii si sala mormintelor sau gropnita amplasata intre pronaos si naos .
Pronaosul de forma dreptunghiulara este boltit cu doua calote sferice .
Naosul tot dreptunghiular de dimensiuni mari are doua abside laterale semicirculare in interior si pentagonale in exterior baza fiind formata din patru arce oblice sprijinite pe alte patru arce mari .
Turla se ridica in mijloc iar noua contraforturi masive sustin zidurile pana la nivelul boltilor .
Fatadele sunt frumos ornamentate in stil autohton moldovenesc rezultat din imbinarea elementelor bizantine (ceramica smaltuita caramizi si discuri diferit colorate in verde in galben in brun ) cu cele gotice (contraforturile si ancadramente de usi si ferestre ) .
Discurile smaltuite si nisele impodobesc si turla de forma octogonala prevazuta cu patru ferestre .
Pictura din absida principala naos si sala mormintelor apartin ultimilor ani de domnie ai lui Stefan cel Mare  iar cea din pridvor si pronaos este din timpul lui Petru Rares .
Manastirea a suferit multe devastari si incendii distrugatoare urmate de refaceri care au distrus treptat zugraveala initiala .
A doua Biserica inclusa in complexul manastiresc este Biserica Sfantul Gheorghe incorporata in zidul de incinta .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...