vineri, 22 decembrie 2017

Gãvanu-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Gãvanu este o mãnãstire ortodoxã din România situatã în comuna Mânzãlești județul Buzãu ce aparține Arhiepiscopiei Buzãului și Vrancei parte a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei .
Din Buzãu se merge pe DJ203K spre Mânzãlești ulterior se vireazã pe DJ204M spre satul Jghiab pe valea pârâului omonim .
De aici se merge spre satul Cireșu și -ulterior prin acesta-spre drumul forestier ce face legãtura între satul Lacurile și mãnãstire.
Traseul-neasfaltat-are porțiuni greu accesibile .
Dacã pânã în anul 1988 pãtrunderea spre Gãvanu era greoaie din anul 1989 prin drumul forestier prin drumul forestier de 3 kilometri ce pornește inițial de pe valea Jghiabului de la Coita și merge printre interesante aflorimente de gresie se poate ajunge și cu mijloace   auto .
Accesul final spre poarta așezãmântului se face per pedes apostolorum.
La construcția actualei Biserici cu hramul "Adormirea Maicii Domnului " s-au folosit bârne din lemn de brad cãptușite cu scândurã așezate pe temelie de piatrã.
Edificiul are un plan treflat cu absidele altarului în șapte laturi iar absidele laterale în 5 laturi .
Sunt patru turle egale pe axul longitudinal douã turle mici-egale -pe absidele laterale .
Cele de pe altar naos și pronaos sunt deschise .
Pridvorul este închis pictat pe scândurã.
Catapeteasma are o sculpturã bogatã suflatã cu aur și seamãnã la picturã cu cea a Bisericii Mãnãstirii Poiana Mãrului situatã în apropiere .
Clopotnița are trei clopote :unul mare din bronz și altele douã mai mici .
Biserica pictatã în ulei deține douã icoane semnate Dumitru Teodorescu -ucenic al pitarului Nicolae Teodorescu cel care conducea școala de zugravi din Buzãu .
Acesta-dupã perioada petrecutã aici -a pictat un tablou pe pânzã intitulat "Vedenia Pãrintelui Mitrofan de la Schitul Gãvanu ".(1861 noiembrie ) .
Altarul este spațios luminat de o fereastrã în fațã și alta pe dreapta .
Naosul este luminat de câte o fereastrã pe fiecare parte pronaosul de douã ferestre pe dreapta și una pe stânga .
În curtea mãnãstirii alãturi Biserica propriu-zisã se mai gãsesc un paraclis o clopotnițã chilii diverse locații gospodãrești și un mic iaz amenajat .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...