miercuri, 6 decembrie 2017

Cetatea-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Cetatea este o mãnãstire ortodoxã românã care poartã hramul Pogorârea Sfântului Duh .
Se aflã situatã pe dealul Cetãții la 5 kilometri Mãnãstirea   Dagâța județul Iași .
Mãnãstirea este înconjuratã de pãduri iar drumul ce duce în sat este de pãmânt greu practicabil din cauza lãțimii mici a gropilor și a pantelor înalte fãcând din aceastã mãnãstire un loc izolat unde se ajunge cu greutate .
Primele dovezi ale existenței unei mãnãstiri în aceste locuri dateazã de pe timpul lui Ștefan cel Mare aici existând o mãnãstire din lemn înconjuratã cu ziduri de piatrã .
Aceastã primã Bisericã a fost dãrâmatã de boierii Carp și Tãutu pentru a-și împãrți pãmântul iar linia de hotar a proprietãților lor trecea chiar pe terenul mãnãstirii .
Cãlugãrii care viețuiau acolo la acea datã și-au ridicat o altã mãnãstire mai la vale unde apoi s-a format vatra satului Mãnãstirea .
Zidurile de incintã au fost duse la Țibãnești unde se gãsesc și azi .
Actuala Bisericã construitã din vãlãtuci de pãmânt bãtuți pe schelet de lemn este ctitoria unor credincioși din satul Mãnãstirea pe nume Calancea și    Sicrieru .
Biserica a fost ridicatã în anul 1959 dar sfințitã de-abia în anul 1970 când regimul comunist a început sã fie mai permisiv cu Bisericile.
Cei doi ctitori au fost anchetați de Securitate și pentru a scãpa de pedeapsã satul a sãrit în sprijinul lor declarând cã Biserica a fost clãditã cu contribuții de la toți sãtenii .
În interiorul altarului se aflã Sfânta Masã a primei Biserici ridicate aici .
Mãnãstirea a fost redeschisã abia în anul 1993 de cãtre Arhiepiscopia Iașilor ca mãnãstire de cãlugãri .
La câțiva metri de Bisericã se aflã un monument în amintirea primei Biserici clãdite aici.
Biserica a fost pictatã în anul 1970 fiind opera lui Constantin Zafiu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...