luni, 4 decembrie 2017

Zãbriceni-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Zãbriceni este o mãnãstire de cãlugãri din nordul Republicii Moldova în Episcopia de Edineț și Briceni și are ca hram principal praznicul Nașterii Domnului .
Ea a fost înființatã la data de 4 august 1999 cu binecuvântarea și sprijinul Prea Sfințitul Episcop Dorimedont .
Acest așezãmânt monahal este amplasat la o margine de pãdure într-un loc pitoresc pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnã și tratament "Albinuța" ale cãrui edificii au fost cumpãrate de Episcopia de Edineț și Briceni .
Inițial aici s-au așezat un grup de 8 frați veniți de la Mãnãstirea Noul-Neamț (Chițcani) în frunte cu Arhimandritul (pe atunci -egumenul) Damian numit încã de la început Stareț al acestei mãnãstiri .
Cu strãduința Starețului și a fraților din mãnãstire în scurt timp s-a amenajat un paraclis chilii trapeza și alte edificii absolut necesare vieții mãnãstirești .
Cu timpul acestea au fost aduse la condiții mai bune iar obștea mãnãstirii s-a mãrit numãrând în prezent 14 viețuitori dintre care 6 sunt slujitori ai altarului.
Încã de la început Mãnãstirii i s-a dat hramul general "Nașterea Domnului (25 Decembrie\7 Ianuarie ) pentru cã deschiderea ei a avut loc în preajma jubileului de 2000 de ani de la Nașterea dupã Trup a Domnului nostru Iisus Hristos .
Pe lângã acest Praznic Mãnãstirea mai are un al doilea mare hram la 4 august când se marcheazã întemeierea Mãnãstirii și este prãznuit Sfântul Sfințit Foca și Sfânta Maria Magdalena în cinstea cãrora s-a amenajat un mic paraclis în care se slujește pânã astãzi .
În mãnãstire mai existã un paraclis închinat Cuvioșilor Paisie de la Neamț și Siluan Athonitul -mari povãțuitori ai monahilor .
În 2008 în mãnãstire s-a construit încã un paraclis având ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul iar în 2012 s-au finisat lucrãrile de construcție a Bisericii mari a mãnãstirii rãmânând sã fie executatã doar pictura .
Deși cu începuturi modeste obștea mãnãstirii a început sã-și creeze un program monahal și liturgic foarte intens oficiindu-se zilnic toate Laudele Bisericești și Sfânta Liturghie .
Tipicul mãnãstirii este dupã modelul Sfântului Munte Athos .
Cântarea la stranã este psalticã-bizantinã dar și coralã-liniarã.
Astfel în fiecare searã la ora 18.00 se sãvârșește Vecernia și Pacevernița iar dimineața la ora 4.00 se oficiazã Miezonoptica Utrenia Ceasurile și Sfânta Liturghie .
În zilele de miercuri și vineri dupã sãvârșirea Sfintei Liturghii se citește Acatistul Maicii Domnului iar în fiecare duminicã seara se cântã Paraclisul Preasfintei Nãscãtoare de Dumnezeu .
Aceste slujbe speciale închinate Maicii Domnului se datoreazã și faptului cã mãnãstirea are douã icoane deosebite ale Maicii Domnului :prima este numitã "Povãțuitoarea "de la Mãnãstirea Zãbriceni iar a doua reprezintã o copie a Icoanei Maicii Domnului "Grabnic-ascultãtoarea " adusã din Athos .
În fiecare zi de joi la cerere preoții mãnãstirii oficiazã Taina Sfântului Maslu pentru cei ce sunt în suferințe iar în zilele de sâmbãtã se face pomenirea celor adormiți .
În treburile administrative și duhovnicești Mãnãstirea se conduce de un Regulament de Organizare Internã care se cere respectat de cãtre toți viețuitorii mãnãstirii .
Pentru sporirea duhovniceascã a cãlugãrilor sistematic au loc sinaxe frãțești conduse de pãrintele Stareț .
De asemenea monahii se mãrturisesc și se împãrtãșesc cel puțin odatã în sãptãmânã.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...