luni, 18 decembrie 2017

Feredeu-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Feredeu este o mãnãstire ortodoxã din România situatã în comuna Șiria județul Arad.
Mãnãstirea Feredeu este așezatã pe un deal la altitudinea de 427 de metri și este înconjuratã de o pãdure foarte deasã .
Lãcașul de cult a fost ridicat în imediata apropiere a izvorului care a dat și numele mãnãstirii cu referire la existența unui feredeu renumit din zona Munților Zarandului pânã în podgoria Aradului.
Existența unui așezãmânt monahal la Feredeu este menționatã pentru prima datã în urmã cu mai bine de 215 ani când în imediata apropiere a locului unde a fost înãlțatã mãnãstirea se afla un schit cu un paraclis lângã un izvor cu apã fãcãtoare de minuni.
Dupã unele informații care s-au transmis din generație în generație rezultã cã schitul a existat și în perioada anilor când o bunã parte din teritoriile de pe Valea Mureșului Inferior din Banat precum și din Țara celor trei Crișuri s-au aflat sub stãpânirea turcilor pânã în jurul anilor 1699 când a fost încheiatã Pacea de la Karlowitz.
În perioada acelor ani la schitul de la Feredeu a trãit un cãlugãr pe numele Filimon care a fost ucis de cãtre turci înainte sã pãrãseascã aceastã regiune pentru faptul cã de nenumãrate ori a cerut cu crucea în mâna ridicatã deasupra capului cotropitorilor pãgâni sã pãrãseascã aceste meleaguri.
În primii ani ai secolului XX la inițiativa profesorului Nicolae Bãru au fost demarate primele demersuri în vederea preluãrii de cãtre credincioși din așezãrile situate în jurul Șiriei a schitului și paraclisului de la Feredeu.
În ziua de 12 mai 1920 Nicolae Bãru proaspãt hirotonit preot însoțit de câteva sute de credincioși ortodocși au urcat la Schitul de la Feredeu și în cadrul unei ceremonii religioase au sfințit apa izvorului.
În cursul anului 1926 același pãrinte Nicolae Bãru a înaintat o scrisoare Episcopului Aradului Grigore Gheorghe Comșa în legãturã cu acest izvor .
La rândul sãu Episcopul Grigore Gheorghe Comșa a solicitat sã fie informat detaliat asupra modului cum se va putea folosi acest izvor în slujba Bisericii și a credincioșilor .
Ca urmare a acestor demersuri Protoiereul Mihail Lucuța de la Oficiul Protopopesc din Șiria a fãcut cunoscutã Episcopului o serie de date și informații în legãturã cu izvorul de la Feredeu propunând în același timp și începerea și derularea unor lucrãri în vederea amenajãrii izvorului precum și construirea unui schit aici .
Comitetul Urbarial din Șiria a repartizat o parcelã de teren în vederea construirii unei capele și o cantitate însemnatã de material lemnos pentru construcție .
La data de 11 aprilie 1931 un numãr de aproape 500 de credincioși români din satele și comunele din podgoria Aradului au ținut sã participe la ceremonia religioasã cu ocazia depunerii pietrei de temelie a paraclisului având hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...