marți, 26 decembrie 2017

Igriș-o altã mãnâstire importantã a țãrii noastre

Abația Igriș a fost o mãnãstire de cãlugãri cistercieni ce a funcționat în Evul Mediu în Regatul Ungariei pe teritoriul de astãzi al comunei Sânpetru din județul Timiș .
Abația a fost întemeiatã de cãlugãrii de la Pontigny Franța în anul 1179.
Biblioteca acestei mãnãstiri este prima bibliotecã atestatã documentar pe teritoriul actual al României .
Mãnãstirea a fost distrusã la invazia tãtarã din 1241 și reconstruitã ulterior apoi ruinatã în timpul ocupației otomane .
Urmele mãnãstirii au fost identificate în partea de vest a localitãții Igriș .
A fost ctitoritã în anul 1179 de Ana de Chatillon prima soție a regelui Bela al III-lea al Ungariei originarã din Franța .
Mãnãstirea a fost întemeiatã ca abație-filialã a mãnãstirii cãlugãrilor cistercieni de la Pontigny fiind locuitã inițial de cãlugãri veniți tot din Franța .
Numele maghiar atribuit mãnãstirii și ulterior localitãții este derivat de la egumenicul cer rai și resubînțeles deschizãturã breșã cu înțelesul de "Poarta Cerului " sau "Poarta Raiului ".
Prin etimologie popularã a fost pus în legãturã cu cuvântul agrisã.
Aici s-a aflat nucleul primei biblioteci primei biblioteci propriu-zise de pe teritoriul actual al României .
În anul 1202 cãlugãrii de la Igriș au înființat propria lor abație-filie abația cistercianã Cârța în Țara Fãgãrașului în apropiere de Sibiu.
Din 1214 timp de un secol abația Verteskeresztur din Ungaria a fost filie a abației din Igriș iar abația Zam \abația Zam (Zam județul Hunedoara ??) o altã filie a abației Igriș a funcționat între 1214 și 1784 .
Mãnãstirea Igriș a devenit locul de înmormântare al regelui Andrei al II-lea al Ungariei fiul regelui Bela al III-lea și al Anei Chatillon ctitorii mãnãstirii precum și al soției sale Yolanda de Courtenay fiicã a împãratului latin al Constantinopolului Pierre d`auxerre decedatã în 1233.
Așezãmântul monahal a fost asediat și distrus iar Biserica și mormintele regale profanate în cursul marii invazii tãtare din anul 1241.
Distrugerea mãnãstirii a fost descrisã de cãlugãrul Rogerius din Benevento Italia .
În 1241 invazia mongolã a forțat numeroase familii din împrejurimi sã se refugieze în abație însã invadatorii au masacrat întreaga populație .
La scurt timp dupã aceea dupã anul 1247 mãnãstirea a fost refãcutã cu sprijin regal însã a fost din nou ruinatã în timpul rãscoalei cumanilor din 1279-1283.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...