sâmbătă, 2 decembrie 2017

Manastirea Sfantul Mina din Rosiori -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Sfantul Mina din Rosiori este o manastire de calugari ortodocsi de stil vechi amplasata in satul Rosiori din comuna Forasti (judetul Suceava ) la 17-18 kilometri de municipiul Falticeni .
La manastire se ajunge de pe Drumul National Falticeni-Roman facand o ramificatie stanga de un kilometru pe un drum de piatra .
Complexul manastiresc este construit incepand din anul 1995 pe un loc inalt cunoscut sub denumirea de "Dealul Bisericii "de unde se poate vedea albia raului Moldova cu satele Rosiori Giulesti Vadu Moldovei Boroaia Raucesti Draguseni .
Locul unde este amplasata astazi Manastirea "Sfantul Mina "din Rosiori este cunoscut sub denumirea de "Dealul Bisericii " pentru ca pe acest deal au existat schituri cu obste de calugari care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor .
Cronicile istorice amintesc de existenta unui schit cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril " care a existat in perioada secolului al XIX-lea .
In urma sapaturilor efectuate in perimetrul manastirii s-au descoperit oseminte ale calugarilor ingropati aici iar pe o caramida datata din anul 1864 era inscris numele unui Ieromonah   Porfirie care fusese ingropat langa peretele Bisericii .
Un al doilea schit de Calugari a existat aici intre anii 1934-1937 .
Un monah de la Manastirea Neamt Protosinghelul Gamaliil a sosit in aceste locuri cu dorinta de a ridica un nou asezamant monahal pe locul ruinelor fostului schit .
Traditia locului spune ca in momentul in care a vrut sa puna temelia pentru Sfanta Masa a noului asezamant prin lucrarea Sfantului Duh s-a aflat o candela aprinsa din timpul vechiului asezamant .
Acest schit avea o Bisericuta de lemn acoperita cu sindrila unde au slujit Protosinghelul Gamaliil impreuna cu schimonahul Varlaam precum si monahii :Chiriac Gherontie Nifon Iftimie si altii .
Noul hram al schitului a fost "Schimbarea la Fata ".
In acest schit s-au asezat 17 monahi care nu au recunoscut trecerea Bisericii Ortodoxe Romane la calendarul gregorian in anul 1924 .
Ca urmare a persecutiilor la care au fost supusi de catre autoritati in anul 1937 calugarii care tineau randuiala calendarului iulian au fost alungati din acest loc (sub pretextul ca la manastire sunt comunisti ) si s-au imprastiat pe la alte manastiri .
Biserica a fost demolata iar pe locul altarului s-au plantat salcami care au dainuit pana la a treia zidire .
Clopotul manastirii a fost luat de catre Biserica din satul Oniceni .
Dupa preluarea puterii de catre comunisti si inceperea colectivizarii agriculturii prin anii 60 s-a incercat ridicarea Sfintei Mese a altarului pentru a ara acest loc si a-l face teren arabil .
Tot traditia populara afirma ca anvelopele tractorului au explodat asa ca piatra Sfintei Mese n-a putut fi ridicata si indepartata de acolo .
Dupa Revolutia din decembrie 1989 credinciosii ortodocsi de stil vechi din zona au dorit sa reconstruiasca Biserica si astfel s-a construit in anul 1990 un paraclis provizoriu din BCA in forma de cruce .
Incepand din anul 1995 sub conducerea Staretului Varnava Ene a inceput sa se construiasca o Biserica mare din zid de piatra corpuri de chilii paraclisul din incinta staretiei turnul -clopotnita de la intrare si zidul inconjurator de piatra .
Catapeteasma baldachinul Sfintelor Moaste si stranele din interiorul Bisericii sunt facute din lemn de stejar .
Desi nu este finalizata constructia sa s-a inceput sa se slujeasca deja in Biserica mare cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Mina ".
La data de 9 februarie 2003 s-a celebrat o Liturghie Arhiereasca la care au participat un sobor de preoti si numerosi credinciosi cu acest prilej manastirea primind o Sfanta racla cu particele din moastele Sfantului Mare Mucenic Mina Sfantul Ierarh Vasile cel Mare Sfantul Ierarh Glicherie Marturisitorul Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie si Sfantul Mucenic Florian .
Toate acestea au fost insotite de Sfantul Acoperamant de pe Racla Sfantului Mina din Egipt.
Ulterior la 11 iunie 2003 Manastirea a primit Sfanta Icoana "Axionita "care fusese pictata cu 21 de ani in urma .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...