marți, 5 decembrie 2017

Dalhauti -o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Dãlhãuți este o mãnãstire ortodoxã din România situatã în comuna Cârligele județul Vrancea (la circa 15 kilometri vest de Focșani ) aflatã în Episcopia Buzãului și Vrancei .
Este renumitã mai ales pentru icoana Maicii Domnului fãcãtoare de minuni .
A fost mãnãstire de cãlugãri de la întemeierea sa (secolul XV dupã unele surse ) și pânã la desființarea prin decretul comunist numãrul 410\1959 .
A fost reactivatã în anul 1990 ca mãnãstire de cãlugãrițe .
Situatã în mijlocul pãdurilor de fag și stejar de pe dealul Deleanu la câțiva kilometri vest de satul omonim care aparține de comuna Cârligele Mãnãstirea Dãlhãuți este un vechi lãcaș de cult ortodox al cãrui istoric nu este complet elucidat nici acum .
O legendã spune cã mãnãstirea ar fi luat ființã încã din secolul al XV-lea (perioada 1464-1469) când doi ciobani originari din Dobrogea Anufie și Iraplie Dãlhãuș au vãzut în inima pãdurii o luminã neobișnuitã și au auzit un glas spunându-le :"Aici este Izvorul darurilor Mele ".
Cei doi frați au înțeles cã Maica Domnului dorește sã se înalțe un sfânt lãcaș ei s-au cãlugãrit și au pus bazele așezãmântului monahal construind Biserica cu hramul Izvorul Tãmãduirii .
Mãnãstirea a rãmas cunoscutã sub numele Dãlhãuți dupã numele celor doi frați Dãlhãuș (satul omonim a fost întemeiat mai târziu -un vechi document pãstrat la Arhivele Naționale din București menționeazã existența acestui sat în anul 1615 ).
Legenda mai spune cã ei au fost ajutați la ridicarea Bisericii și de un ucenic al Sfântului Nicodim de Tismana iar altarul Bisericii l-au fãcut chiar acolo unde se arãtase acea luminã vãzutã de frații Dãlhãuș.
Mai târziu pe la începutul secolului al XVII-lea la Mãnãstirea Dãlhãuți s-a ridicat o a doua Bisericã tot din lemn având hramul Sfinții Mihail și Gavriil .
Referitor la aceastã Bisericã existã și prima mãrturie scrisã și anume pisania având textul :"Aceastã sfântã și dumnezeiascã Bisericã s-au fãcut din temelie în zilele Stãreției Sfinției Sale Teoclit la anul 1810 iar acum în zilele Sfinției Sale Starețului Dionisie s-au mai înnoit și s-au împodobit cu catapeteasma sãpatã și poleitã cum și altarul și tinda și salonul .
S-au zugrãvit dupã cum se vede in zilele Mãriei sale Grigorie Dimitrie Ghica Voievod a Preasfinției sale Chir Chesarie Episcopul Buzãului la leat 1827    iulie 20 ."
Din aceastã pisanie nu reiese însã clar dacã Starețul Teoclit a ridicat aceastã Bisericã pe terenul gol (caz în care poate fi considerat ca fiind ctitorul mãnãstirii ) sau doar a refãcut o Bisericã mult mai veche (din anul 1625 dupã unele surse ) .
O a treia Bisericã cu hramul Sfinții Împãrați Constantin și Elena a fost ridicatã la Mãnãstirea Dãlhãuți între anii 1840-1850 de cãtre Smaranda Periețeanu și Constantin Angelescu în timpul Arhimandritului Venedict Stareț la Mãnãstirea Poiana Mãrului (județul Buzãu ) care rãspundea și de Schitul Dãlhãuți .
Aceastã Bisericã se aflã însã într-o stare de ruinã -abandonatã în perioada comunistã lovitã de cutremurul din 1977 Biserica nu mai este funcționalã.
Unul dintre motivele pentru care Mãnãstirea Dãlhãuți era vestitã în toatã Țara Româneascã și chiar și în Moldova era faptul cã aici se afla (și se aflã și în prezent ) icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...